SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PREDSTAVNICI RAZVOJNE AGENCIJE KALABRIJE IZ ITALIJE I NJIHOVOG PČELARSKOG SAVEZA U ĆUPRIJIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.355

Danas je u Ćupriji održan značajan skup pčelara tog regiona, na kome je kroz više sastanaka, razgovarano sa predstavnicima italijanske regije Kalabrija (Razvojna agencija Kalabrije i Pčelarski savez Kalabrije) o otvaranju zajedničke firme za proizvodnju i otkup meda za ovaj region Srbije (šira okolina Ćuprije). Pregovore organizuje jedna naša razvojna agencija o kojoj će tek biti reči u narednom periodu, jer je danas ozbiljno razgovarano i o novim projektima u kojima će SPOS još aktivnije učestvovati, a koji će pokriti veći deo teritorije Srbije.

Primarni pokretač i nosilac ovog projekta biće preduzetnik iz Ćuprije i naš pčelar Borivoje Milenković, koji će uložiti sredstva zajedno sa italijanskim partnerima. Pored primarnog zadatka zajedničke firme, planirane su aktivnosti na sertifikaciji proizvoda i obuci pčelara za moderno pčelarenje.

Sastanku su u ime SPOS-a prisustvovali predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović, i Koordinator SPOS-a za saradnju sa Apimondijom, Apislavijom, projekte Evropske Unije i druge međunarodne odnose, Milutin Petrović. SPOS će maksimalno podržati ovaj projekat u narednom periodu.

Završnom sastanku su prisustvovali i predstavnici društava pčelara iz Svilajnca, Jagodine, Ćuprije, Paraćina, Despotovca, Kragujevca i Rekovca, kao i brojni zainteresovani pčelari šireg regiona.

Delegacija SPOS-a detaljno je razgovarala o stanju pčelarstva u Italiji sa predsednikom Pčelarskog saveza Kalabrije. Inače, u Kalabriji postoje dva saveza, jedan je pčelara proizvođača meda (čiji predsednik je boravio danas u Ćupriji), a drugi pčelara amatera, sa manjim brojem košnica. Pčelarski savez Kalabrije ima oko 1000 članova sa najmanje 200 košnica, i oko 100 članova koji imaju daleko veći broj košnica. Članovi Saveza ne smeju da prodaju med samostalno na tržištu, već su dužni da ga predaju svom Savezu, i kažu da su značajno napredovali od trenutka kada su se tako profesionalno organizovali. Kupci meda ne mogu ići kod pojedinačnih pčelara da bi kupili med, čime se postiže veća cena na tržištu. Na teritoriji Kalabrije, koja ima oko 2,5 miliona stanovnika danas, ima 5 veterinara koji pokrivaju pčelarstvo i koje plaća država. Pregledi pčela vrše se samo na osnovu sumnje pčelara.

U svakom slučaju, ako se ovaj projekat privede kraju, a nema razloga da tako ne bude jer su obe strane veoma zainteresovane, ovo će biti veliki podstrek razvoju pčelarstva kako ovog regiona, tako i cele Srbije.

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien