SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OBJAVLJENA UREDBA O KREDITIRANJU POLJOPRIVREDEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.356

U Službenom glasniku Republike Srbije objavljena je Uredba o podsticanju poljoprivredne proizvodnje putem kreditne podrške kroz subvencionisanje dela kamatne stope u 2011. godini.

Nakon ove uredbe, sledi donošenje programa za svaku oblast, pa i za pčelarstvo, koji se upravo pišu, ali na osnovu teksta UREDBE, možemo da kažemo da je malo toga u njoj ostalo od prvobitne ideje Ministarstva, kao i da nisu prihvaćeni naši najdobronamerniji predlozi i sugestije, te da propisana obaveza kamate od 8% godišnje i obaveza osiguranja predmeta kreditiranja, vodi u situaciju da ne očekujemo interesovanje velike većine pčelara. Ovom Uredbom pčelarstvo gubi svaki vid podsticaja koji je i do sada imalo u nedovoljnom obimu. U Uredbi nema nijednog jedinog činioca koji kredit čini primamljivim i podsticajnim za ubrzani razvoj pčelarstva. SPOS žali zbog toga, i najavljuje oštar protest zbog daljeg nipodaštavanja pčelarstva od strane države, umesto da država svim sredstvima pomogne jedinu granu poljoprivrede koja najpre može da upošljava nove ljude, kao i da svu svoju proizvodnju izveze bez ikakvih ograničenja. To je nama nedokučivo i nepojmljivo.

Ostaje obećanje ministra da reši preostalu problematiku vezanu za veterinarski sektor, te ga držimo za reč, i nadamo se brzom rešavanju problema.

Što se tiče subvencija, očigledno je da ih i dalje moramo sami sebi obezbeđivati daljom upornom borbom za što bolju cenu meda i status pčelarstva na tržištu. SPOS trenutno u saradnji sa stranim partnerima razvija tri projekta pomoći pčelarstvu Srbije, o čemu ćemo javnost uskoro obavestiti, kada se poslovi privedu kraju.

Ipak, ostaje nada da će Ministarstvo nakon prvih narednih razgovora sa nama, koji su najavljeni, shvatiti da je ovo i ovakvo rešenje u sferi pčelarstva duboko pogrešno, i da ćemo uspeti da dogovorimo neku drugu vrstu pomoći pčelarstvu.

Nama zaista nije jasno šta se dogodilo u međuvremenu, jer prvobitni planovi Ministarstva kao da nisu sadržani u ovoj Uredbi, i pitamo se šta se dogodilo, da li je administracija uzela danak ili je nešto drugo u pitanju. U stvari, još jednom se pokazalo da je krajnje vreme da se shvate specifičnosti pčelarstva, i da se ono ne može poistovećivati sa ostatkom poljoprivrede, jer ima jako malo zajedničkih dodirnih tačaka sa njom.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien