SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZAVRŠENI PREGOVORI SA OSIGURANJEM DELTA GENERALIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.739

Ovih dana SPOS je okončao pregovore sa osiguravajućom kućom Delta Generali, koji su trajali više od godinu dana. Ne možemo da kažemo da smo zadovoljni postignutim, jer ove godine Delta Generali ne može da ponudi povoljno osiguranje za najveće pčelarske probleme, a to je pre svih ostalih trovanje pčela (uz zimska uginuća, bolesti pčela, krađa i slično). Za sada, Delta Generali može da ponudi osiguranje samo od požara, poplave, bujice, udara groma, oluje (vetar jačine 17,2 m/s i više), saobraćajnih udesa pri selidbi pčela i oštećenja košnice od divljih životinja (medvedi).

Uslove i kategorije osiguranja možete pogledati OVDE.

Cenovnik osiguranja možete pogledati ovde (cene su u evrima):

1) Uže pokriće: Premija po košnici 2,1 evra
2) Šire pokriće, sa osiguranim transportom – do 4 transporta godišnje: Premija po košnici 4,62 evra
3) Šire pokriće, sa osiguranim transportom – sa više od 3 transporta godišnje: Premija po košnici 6,3 evra

Što se tiče našeg najvećeg zahteva, osiguranja pčela od posledica trovanja pesticidima, odgovoreno nam je da centrala nije odobrila ovo osiguranje, jer u Srbiji ne postoje zvanični podaci o učestalosti ove pojave. Zato je dogovoreno sa Delta Generali osiguranjem da SPOS pozove sve svoje članove da se pismeno obrate SPOS-u sa prijavom trovanja pčela ove godine i da navedu osnovne podatke o sebi, lokaciju pčelinjaka (opisno), stepen trovanja (stradale izletnice ili totalno trovanje), broj stradalih košnica na pčelinjaku. Priložiti i podatak da li je ili nije sačinjen zapisnik od strane nadležnih inspekcija (veterinarska, poljoprivredna, fitosanitarna), kao i da li je pokrenut sudski proces protiv počinioca, ili je počinilac nepoznato lice.
Podatke dostaviti SPOS-u do kraja avgusta 2011. godine. Molimo SVE pčelare koji su imali trovanje ove godine, da se jave, jer je to u njihovom najdubljem interesu.

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien