SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PČELE RAZVILE ODBRAMBENI MEHANIZAM PROTIV PESTICIDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.919

Iako zvuči čudno i neočekivano, i zvanično je potvrđeno zapažanje mehanizma koji su pčele razvile da bi košnicu zaštitile od polena koji je kontaminiran visokim dozama pesticida. Metoda koju pčele primenjuju je jednostavna – pečaćenje ćelija.

Svi svetski mediji, pre svega oni koji se bave problematikom zaštite prirodne sredine, počev od 4. pa do 28. aprila, izveštavaju o mehanizmu koji su pčele razvile da bi košnicu zaštitile od polena koji je kontaminiran visokim dozama pesticida. Ovaj fenomen govori pre svega o tome da su pčele sposobne da takav polen identifikuju, na žalost, očigledno prekasno – kada su ga već unele u košnicu (možda samo za sada prekasno?).

Pčele to čine pečaćenjem ćelije u kojoj se nalazi takav polen, što se odlično vidi na priloženoj slici.

Jeff Pettis, entomolog američkog Ministarstva poljoprivrede, fasciniran je upravo time što su pčele sposobne da prepoznaju da sa određenim polenom nešto nije u redu, te da ga nakon toga inkapsuliraju, tj. zapečate. Naučnici su u zapečaćenim ćelijama pronašli dramatično više doze pesticida u polenu, nego u polenu iz susednih ćelija koji se normalno koristi za ishranu legla. Jeff Pettis kaže da je ovo sasvim novo otkriće, koje je uzgred veoma iznenađujuće i neobično, sigurno i neočekivano. Takođe navodi da pčele u normalnim okolnostima nikada ne pečate ćelije sa polenom.

Na žalost, ovaj odbrambeni mehanizam pčela je po svemu sudeći neuspešan. Jer, pronalazi se najčešće u košnicama koje su uginule, ili košnicama koje će brzo uginuti. Zato se pojava pečaćenih ćelija sa polenom smatra svojevrsnim predskazanjem da je pčelinje društvo ugroženo i da će ubrzo verovatno stradati.

Naučnici su takođe zapazili pečaćenje ćelija i sa onim polenom koji je kontaminiran visokim dozama preparata za suzbijanje varoe, koje takođe mogu štetiti pčelama.

U svakom slučaju, pčele ne prestaju da nas iznenađuju. A kako stvari stoje, ni mi njih, na žalost, svakodnevnim osmišljavanjem novih jačih pesticida.

Priredio: Dr med. Rodoljub Živadinović

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien