SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KOMPLETNA INFORMACIJA O CENAMA MEDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 7.750

Pošto su informacije o svim aspektima plasmana meda preko SPOS-a razbacane u nekoliko vesti na našem sajtu, ovde dajemo kompletnu informaciju.

Kao što je poznato, u dogovoru sa nemačkom firmom Buram, SPOS je nedavno podigao cenu otkupa bagremovog meda sa prosečnih 1,8 evra na 2,05 evra. U tadašnjim pregovorima sa SPOS-om, firma Buram iz Nemačke nije bila zainteresovana za kupovinu suncokretovog i meda od uljane repice zbog brze kristalizacije, a za livadski med nudila je prenisku cenu, te mi nismo bili zainteresovani. Najnovijim dogovorom sa firmom Buram, situacija se promenila nabolje. 

Cena livadskog meda sada jeste skočila u odnosu na prvobitnu ponudu, ali ipak nedovoljno, da bi bilo većeg interesovanja pčelara. Ipak, ponuda za livadski med će stajati takva kakva je za sve zainteresovane. Iako na našem tržištu to nije uobičajeno, razlog niskoj ceni livadskog meda i drugih tamnijih medova na svetskom tržištu leži u činjenici da su tamo svetli medovi najcenjeniji i najskuplji, a to je pre svega naš bagremov med. 

Cena za sve tri vrste meda za pčelare, pod istim uslovima kao za bagremov med, od sada iznosi 1,75 evra. Tako će firma koju je SPOS na tenderu izabrao kao najpovoljniju, Cmana promet, od sada ove tri vrste meda plaćati 1,75 evra, umesto dosadašnjih 1,6 u redovnom otkupu van sistema SPOS-a, kolika je cena bila do sada. Od sada, cena je veća za 15 centi za med koji će Cmana promet otkupljivati za firmu Buram. Cena lipovog meda iznosiće 1,85 evra. Cena bagremovog meda do daljnjeg ostaje ista, 2,05 evra. 

SPOS-u je naročito drago što je u proteklom periodu svojim aktivnostima na traženju stranih partnera uspeo da blago podigne cenu meda na srpskom tržištu, i što se taj trend nastavlja, što je sve ukupno još jedan od uspeha SPOS-a u nizu. Za sve to posebnu zahvalnost dugujemo firmi Buram koja je snažno i ozbiljno nastupila na našem tržištu, sa dugoročnim planovima, te sebi ne želi da dozvoli bilo kakvu improvizaciju. Lepo je saradjivati sa ozbiljnim ljudima. Takođe zahvalnost dugujemo i firmi Cmana promet koja je prihvatila da po veoma niskoj ceni za svoje usluge (skoro duplo nižoj nego kod prve naredne ponude na tenderu), otkupljuje i izvozi naš med. 

Napominjemo da je firma Buram izuzetno zainteresovana da se u narednom periodu intenzivira i učesta slanje meda za Nemačku, te pozivamo sve kojima ova cena odgovara, da se HITNO prijave Berzi meda SPOS-a, isključivo pismeno. Potrebno je poslati pismo na adresu SPOS-a, sa ličnim podacima, podatkom preko kog društva ste član SPOS-a i podacima o količini, vrsti i ceni meda koju tražite za svoj med. Svi oni koji prihvataju cene ponuđene od strane firme Buram, mogu da očekuju veoma brzu prodaju meda. Oni koji nisu članovi SPOS-a i ne prijave se na Berzu meda ne mogu očekivati dobijanje ovih cena. Prijavljeni na Berzu, koji prihvataju ponuđenu cenu kupca, treba da znaju da je otkupljivač shodno uslovima tendera dužan da dođe kod njih (ako sami ili sa prijateljima iz istog mesta nude bar 2 tone meda) da uzorkuje i preuzme med, kao i da vrati ambalažu, bez naplate tih troškova pčelaru, a pčelar će, ako med odgovara kvalitetu i ako bude kupljen, pomenute cene dobiti bez ikakvih umanjenja u roku od 30 do 60 dana najviše, u dinarskoj protivvrednosti na dan isplate.

Ponovo napominjemo da se neće otkupljivati med sa ostacima antibiotika od pčelara koji koriste antibiotike u gajenju pčela. SPOS još jednom apeluje na one preostale pčelare koji to još uvek rade, i upozorava ih da se okanu đavoljeg posla i definitivno prekinu sa korišćenjem antibiotika, te da počnu da rade onako kako treba, kako je više puta u Pčelaru objašnjavano, jer davanje antibiotika pčelama kao prevencija američke kuge, uopšte nema svrhu, što je više puta naučno dokazano, osim zagađenja meda. Jer, na samom početku ovog izvoza meda za firmu Buram, ispostavilo se da ima i pčelara koji u medu imaju antibiotike, i od njih se med ne može otkupiti. Nađene količine nisu bile male (oksitetraciklin i streptomicin), što je bruka za sve nas, ali smatramo da o tome treba javno govoriti, kako bi se ta potpuno pogrešna i nesvrsishodna praksa iskorenila u Srbiji. Na sreću, takvih pčelara nema mnogo, ali njihov med može zagaditi med drugih pčelara i učiniti ga neupotrebljivim, te se protiv te pojave moramo najoštrije boriti.

Evo cena svih vrsta meda koje firma Buram želi da kupi:

1) Bagremov med 2,05 evra

2) Lipov med 1,85 evra

3) Suncokretov med 1,75 evra

4) Livadski med 1,75 evra

5) Med od uljane repice 1,75 evra

SPOS bi, naravno, želeo da ove cene budu još veće, i radi i dalje na pronalaženju kupaca i pregovaranju sa postojećim, ali trenutno stanje je takvo. Možemo se svi setiti kakve su bile otkupne cene meda pre pokretanja aktivnosti SPOS-a na pronalaženju stranih kupaca u drugoj polovini 2008. godine. Bagremov med se do tada plaćao svega 140-150 dinara, a suncokretov med 90-110 dinara. Zajedničkim radom sigurno ćemo vremenom dostići cenu koju svi zajedno želimo, a u međuvremenu moramo da proizvodimo i prodajemo vrhunski med, i da se čuje u celom svetu kakav med imamo, jer do pre godinu dana to je retko ko u inostranstvu znao. Firma Buram je oduševljena kvalitetom isporučenog meda, prvi šleper iz Srbije je otišao 9. avgusta.

Takođe, SPOS ponavlja javni poziv svakome ko nudi bolju otkupnu cenu meda POD ISTIM USLOVIMA ZA PČELARE, da se javi SPOS-u i biće besplatno reklamiran u Pčelaru!

SPOS-u je posebno drago što je, nakon objavljivanja otkupne cene meda preko SPOS-a, velika većina otkupljivača takođe podigla cenu na nivo dogovoren sa Buramom, a još draže što je jedna od tih firmi kontaktirala Buram i ponudila izvoz meda pod istim uslovima, iako je u startu kritikovala naš dogovor sa Buramom. Očigledno, stvari polako dolaze na svoje mesto. Pčelari nemaju ništa protiv da otkupljivači meda zarađuju, naprotiv, svako ko radi – treba i da zaradi, ali ne više od pčelara koji je primarni proizvođač, i svi dobro znaju, a naročito on sam, koliko je danas skupa proizvodnja meda, i koliko je mala zarada u primarnoj proizvodnji. Korektna kooperacija koja je postignuta daje šanse svima, samo treba savesno raditi. Idemo dalje! 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien