SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POČINJE OTKUP SUNCOKRETOVOG, LIVADSKOG I MEDA OD ULJANE REPICEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.334

U dosadašnjim pregovorima sa SPOS-om, firma Buram iz Nemačke nije bila zainteresovana za kupovinu suncokretovog i meda od uljane repice zbog brze kristalizacije, a za livadski med nudila je prenisku cenu, te mi nismo bili zainteresovani. Najnovijim dogovorom sa firmom Buram od danas, situacija se promenila nabolje.

Naime, cena za livadski med sada jeste skočila u odnosu na prvobitnu ponudu, ali ipak nedovoljno, da bi bilo većeg interesovanja pčelara. Ipak, ponuda za livadski med će stajati takva kakva je sada za sve zainteresovane. Iako na našem tržištu to nije uobičajeno, razlog niskoj ceni livadskog meda i drugih tamnijih medova na svetskom tržištu leži u činjenici da su tamo svetli medovi najcenjeniji i najskuplji, a to je pre svega naš bagremov med. 

Cena za sve tri vrste meda za pčelare, pod istim uslovima kao za bagremov med (na kućnom pragu za sve koji se prijave na Berzu meda SPOS-a), od danas iznosi 1,75 evra. Tako će firma koju je SPOS na tenderu izabrao kao najpovoljniju, Cmana promet, od sada ove tri vrste meda plaćati 1,75 evra, umesto dosadašnjih 1,6 u redovnom otkupu van sistema SPOS-a, kolika je cena bila do danas. Od danas, cena je veća za 15 centi za med koji će Cmana promet otkupljivati za firmu Buram. 

Cena bagremovog meda do daljnjeg ostaje ista, 2,05 evra. 

SPOS-u je naročito drago što je u proteklom periodu svojim aktivnostima na traženju stranih partnera uspeo da blago podigne cenu meda na srpskom tržištu, i što se taj trend nastavlja, što je sve ukupno još jedan od uspeha SPOS-a u nizu. Za sve to posebnu zahvalnost dugujemo firmi Buram koja je snažno i ozbiljno nastupila na našem tržištu, sa dugoročnim planovima, te sebi ne želi da dozvoli bilo kakvu improvizaciju. Lepo je saradjivati sa ozbiljnim ljudima. Takođe zahvalnost dugujemo i firmi Cmana promet koja je prihvatila da po veoma niskoj ceni za svoje usluge (skoro duplo nižoj nego kod prve naredne ponude na tenderu), otkupljuje i izvozi naš med. 

Napominjemo da je firma Buram izuzetno zainteresovana da se u narednom periodu intenzivira i učesta slanje meda za Nemačku, te pozivamo sve kojima ova cena odgovara, da se HITNO prijave Berzi meda SPOS-a, isključivo pismeno. Potrebno je poslati pismo na adresu SPOS-a, sa ličnim podacima, podatkom preko kog društva ste član SPOS-a i podacima o količini, vrsti i ceni meda koju tražite za svoj med. Svi oni koji prihvataju cene ponuđene od strane firme Buram, mogu da očekuju veoma brzu prodaju meda. 

Ponovo napominjemo da se neće otkupljivati med sa ostacima antibiotika od pčelara koji koriste antibiotike u gajenju pčela. SPOS još jednom apeluje na one preostale pčelare koji to još uvek rade, i upozorava ih da se okanu đavoljeg posla i definitivno prekinu sa korišćenjem antibiotika, te da počnu da rade onako kako treba, kako je više puta u Pčelaru objašnjavano (OVDE), jer davanje antibiotika pčelama kao prevencija američke truleži, uopšte nema svrhu, što je više puta naučno dokazano, osim zagađenja meda. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien