SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽAN XII MEĐUNARODNI STRUČNI SEMINAR U LEBANUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.474

Danas je u Lebanu, pred 90 pčelara iz 16 društava i udruženja (od Vranja do Bora), održan XII Međunarodni stručni seminar Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije.

Predavači su održali zaista veoma zanimljiva predavanja koja su plenila pažnju prisutnih. Pravila organskog pčelarenja i najmoderniji pogled na zimsku ventilaciju, privukli su najveću pažnju pčelara. 

Nakon seminara, domaćin, Udruženje pčelara "Jablanica" iz Lebana, se potrudio da posetiocima obezbedi posetu jednom pčelinjaku i čuvenom arheološkom lokalitetu Caričin grad nadomak Lebana, iz VI veka nove ere. 

Udruženje pčelara iz Lebana, iako malo po broju članova, pokazalo je visoku organizacionu sposobnost i zaslužuje sve pohvale. Ovo je bio još jedan dokaz da je jugoistočna Srbija zaista dobila još jednog vrednog i sposobnog pčelarskog poslenika, predsednika udruženja iz Lebana, Dušana Kostića. Sigurni smo da će se za njega tek čuti. Takođe pohvale treba uputiti i opštini Lebane, koja je, iako u velikoj krizi, našla snage da pomogne održavanje ovog seminara. Seminaru je prisustvovao i predsednik Privredne komore Jablaničkog okruga. 

Nesnosna vrućina sprečila je mnoge pčelare da prisustvuju ovom seminaru. Iz razgovora sa pčelarima saznali smo da i pčele loše podnose ovu vrućinu, jer poslednjih dana skoro da nema unosa. 

Pre seminara, održana je i redovna izborna Skupština Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije, koju ove godine čini 25 društava i udruženja pčelara, na kojoj je ponovo jednoglasno izabrano staro rukovodstvo Asocijacije, na čelu sa predsednikom Vlastimirom Spasićem. 

Skupština Asocijacije jednoglasno je podržala aktivnosti SPOS-a na izmeni spornog Pravilnika o obeležavanju i evidenciji pčelinjaka, i ocenila ga kao apsolutno neprihvatljivog. Sačinjen je operativni plan za urgentno delovanje u narednim danima uz pomoć kadrova Asocijacije. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien