SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

GDE NA SUNCOKRETOVU PAŠU?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.915

Evo kako se jedan od naših poznatih pčelara raspituje gde i da li da seli na suncokretovu pašu. Bez takve analize, SPOS nikome ne sme da preporuči selidbu na suncokretovu pašu, radi svake predostrožnosti, jer su neonikotinoidi vrlo ozbiljno optuženi za nanošenje štete pčelama u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji i Sloveniji.

 

"Lokacija: selo Seleuš, par kilometara od Alibunara. Zadruga, odnosno Ekonomija, kako je zovu, prodata je krajem prošle ili početkom ove godine. Vlasnik je iz Banatskog Novog Sela.

Nas nekoliko pčelara tu dolazi na suncokret, već nekoliko godina (sa promenljivim, ali zadovoljavajućim uspehom u prinosu, do prošle godine). Pre nego sto smo doselili košnice, prošle godine, razgovarao sam sa tadašnjim direktorom, koji je bio izričit u negiranju bilo kakvog tretmana semena suncokreta. Međutim, desilo nam se ono što je zadesilo i sve ostale pčelinjake na putu Pančevo – Alibunar, tj. gubitak izletnica (ostale su u polju). Ljudi koji su doselili pčele desetak dana posle nas i smestili se pored nas, imali su izuzetno jaka društva. Par dana posle imali su gomile mrtvih pčela ispred košnica.

Imajući ovo u vidu, u razgovoru sa agronomom hteo sam da saznam koje seme su posejali, da li su ga sami sa nečim tretirali i da li postoji neka razlika u postupcima koje su preduzimali prošle godine u odnosu na ranije godine.

Agronom mi je saopštio da su posejali 70 hektara, da seme nije tretirano imidaklopridom, da im ni na kraj pameti nije da primenjuju Gaučo, Pončo ili slične otrove. Dodao je da su seme tretirali sa 1,5% Furadanom, da je karenca 90 dana i da to ističe 15. jula. Takođe je rekao da je dozvoljen tretman sa 2 ili 2,5%, ali da on namerno nije hteo da ide sa jačom koncentracijom. Posebno je naglasio da tako rade već 4 ili 5 godina i da ne postoji apsolutno nikakva razlika u tretmanu koji je primenjivan prošle, u odnosu na ranije godine. Na naše insistiranje da je prošle godine došlo do trovanja pčela, a da ranijih godina toga nije bilo, agronom je ostao uporan u stavu da godinama rade isto. Dodao je da je prošla godina bila, što se tiče vremenskih uslova, izuzetna i da je do trovanja, najverovatnije, došlo zbog izuzetno visokih temperatura i dugotrajne suše.

Razgovoru je prisustvovao i član naše internet grupe (APIKULT) Arsenijević Dragan i direktor zadruge, kome sam zaboravio ime, a koji je izjavio da je, pored ovih 70 hektara, tu i njegovih 26 jutara suncokreta, tretiranih na isti način".

Raša Jašović, Beograd

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE