SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

REKLI SU O SAJMUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.346

Prenosimo vam utiske izlagača sa Prvog državnog pčelarskog sajma koji je održan u Beogradu februara ove godine.

 

 

-1-

U želji da sa našim kolegama pčelarima podelimo utiske sa Prvog državnog pčelarskog sajma koji je održan u hali 3 Beogradskog sajma februara 2009, hteo bih da napomenem da su prvenstveno ambijent i organizacija sajma bili na zavidnom nivou.

Ovaj sajam se dosta razlikuje od izložbi na otvorenom prostoru beogradskih opština, a samim tim i gosti i potrošači pčelinjih proizvoda su se lepše osećali.

Što se organizacije tiče, smatram da je bila besprekorna i ne bih mogao naći ni jednu zamerku.

Naravno, meni kao pželaru važna je i sama prodaja pčelinjih proizvoda, a ona je ovog puta bila odlična.

Posebno mi je drago sto su sajam posetili pčelari iz inostranstva, sa kojima sam u prijatnom razgovoru razmenio iskustva vezana za našu profesiju i što će ti gosti proneti, nadam se, dobar glas o organizaciji i gostoprimstvu na koje su naišli u Beogradu.

Dodao bih još i to da sam zadovoljan što sam svojim potrošačima podelio preko 100 DVD-a "Zdravlje iz košnice", čime podstičemo edukaciju naših kupaca, a na kraju, interesantna je bila i lutrija na kojoj su učestvovali svi potrošači pčelinjih proizvoda, a srećni dobitnik bureta meda je, igrom slučaja, baš od mene kupio med.

Nadam se da će ova manifestacija zaživeti i da ću učestvovati i narednih godina.


Pčelarska porodica Trailović, selo Dobrnje 

  


 -2-

Prvi državni pčelarski sajam koji je održan u februaru 2009. godine je istorijski događaj za srpsko pčelarstvo jer je prikazao najviše domete srpskih pčelara kroz njihovu prezentaciju pčelarskih proizvoda vrhunskog kvaliteta, kao i proizvođača pčelarske opreme koja ni malo ne zaostaje za opremom pčelara iz država u našem okruženju, pa i u nekim mnogo razvijenijim zemljama od naše. Marketing i najava sajma imala je masovan i savremen pristup medijima, a izbor predavača i tema koje su obrađivane privukli su pažnju kako pčelarske populacije tako i građana koji su direktno od predavača dobijali dragocena saznanja o konzumiranju pčelarskih proizvoda ili njihovoj upotrebi u prevenciji i lečenju mnogih bolesti.
Moja želja da učestvujem na Prvom državnom sajmu pčelarstva donela mi je ličnu i pčelarsku satisfakciju jer sam kvalitetom i asortimanom svojih pčelarskih proizvoda osvojio priznanja i pohvale mnogih kupaca, a aranžiranjem štanda sa pčelarskim proizvodima, a posebno video-kompjuterskom prezentacijom pčelarske proizvodnje na porodičnoj pčelarskoj farmi, jedinoj na Prvom državnom pčelarskom sajmu, osvojio sam priznanja i mnogobrojnih kolega pčelara. Upravo zbog toga radujem se i sa nestrpljenjem očekujem Drugi državni pčelarski sajam i siguran sam da će i Drugi sajam biti briljantno organizovan od strane SPOS-a, kao i Prvi, a da će stečena iskustva umnogome unaprediti ugled i status srpskih pčelara, kao i njihov doprinos u edukaciji stanovništva o blagotvornosti pčelinjih proizvoda i njihovom uticaju na zdravlje i život ljudi. Očekujem da će novi sajam prezentovati srpsko pčelarstvo na još organizovaniji način putem masovnih medija, a kupci uvećati potrošnju na opšte zadovoljstvo svih, a pre svega pčelara.  

Pčelar Milojković Zoran, Društvo pčelara "Matica", Niš


 

 -3-

Bio sam učesnik i izlagač na Prvom državnom pčelarskom sajmu u Beogradu 14. i 15. februara 2009. godine. Od 2000. godine redovno izlažem na Beogradskom sajmu, na različitim sajmovima. S obzirom da sam pčelar i da se supruga i ja bavimo izradom kozmetičkih i ljekovitih preparata od pčelinjih proizvoda, učestvovao sam na sajmovima kozmetike i prehrane. Međutim, niti jedan od tih sajmova na kojima sam učestvovao nije bio ni približno organizovan i posjećen kao Prvi državni pčelarski sajam Srbije u Beogradu.

Smatram da zaslužuje pažnju i podatak da sam na štandu kontaktirao sa posjetiocima iz svih republika bivše SFRJ, kao i sa posjetiocima iz Rumunije, Bugarske, Albanije.

Predlažem organizatoru da ubuduće organizuje ovaj sajam u trajanju od 4 dana. Na taj način bi se omogućila posjeta znatno većem broju posjetilaca.

Ovu priliku koristim da čestitam organizatoru na izuzetnoj organizaciji ove manifestacije.

 

Dragan Batinić, Pčelarski centar „Batinić“, Sokolac, Republika Srpska

                                                                  


 -4-

Prvi državni pčelarski sajam je u potunosti uspeo i iskreno rečeno prevazišao moja očekivanja po pitanju posećenosti, kako od strane pčelara, tako i od strane građana. Zadovoljstvo posetilaca, pčelara i izlagača po izlasku iz zagrejane hale napolje, gde je vejao sneg, pokazuje da je organizacija sajma bila na visokom nivou i da je uspešno realizovala planirane zadatke i aktivnosti. Za svaku pohvalu je doprinos organizatora marketinškoj i medijskoj promociji pčelarstva, kao i prekrasnom otvaranju sajma i održanim predavanjima.

Kao izlagač, prezadovoljan sam  posetom pčelara i prodajom, a posebno bih naglasio lep i prijatan utisak ekskluzivnog prostora koji  će biti potpun na Drugom sajmu obezbeđenjem sajamskih štandova svim izlagačima.

SPOS-u, kao organizatoru, želim puno uspeha u organizaciji Drugog državnog pčelarskog sajma koji će, ubeđen sam, prevazići prethodni koji je bio iznad očekivanja.

Nikola Todosić, Valjevo

 


 -5-

Nesumnjivo da je organizacija jedne takve manifestacije kao što je Prvi državni pčelarski sajam na nivou međunarodnog sajma bila potrebna i da je došla u pravi čas. Obzirom na trenutnu situaciju u srpskom pčelarstvu, koja se vidno popravlja, zahvaljujući akcijama SPOS-a na poboljšanju kvaliteta i cene meda kako na domaćem tako i prema stranim tržištima, kao i promocija srpskog meda na Apimondiji, bitno će uticati na organizaciju Drugog državnog sajma pčelarstva još većim interesovanjem, kako izlagača, tako i posetilaca.

Prvi državni sajam je iznenađujuće bio uspešan, kako po poseti tako i po prodaji. Organizacija je bila na zavidnom nivou u primerenom ambijentu, što uz neke detalje ( nedostatak odgovarajućih pratećih ugostiteljskih ponuda ishrane za izlagače i posetioce), i ne predstavalja zamerku koja je nerešiva. Sve u svemu, treba iskoristiti trenutak i podržati organizaciju državnog sajma pčelarstva da preraste u regionalno najjaču manifestaciju, jer to je pravi put do potencijalnog kupca i tržišta.

 

Danilo Tasovac, direktor PIP-APILAND d.o.o, Sirig

  

  

  -6-

Prvi državni pčelarski sajam u Beogradu je stvaranje istorije u pčelarstvu. Prostor ima sve prednosti da pruži prijatan boravak izlagačima i posetiocima. Po rečima gostiju iz Slovenije i Hrvatske, broj izlagača i posetioca sajma je veći od od sajma u Celju i Vinkovcima i ostalim sličnim manifestacijama u republikama bivše Jugoslavije. Veliko priznanje treba odati organizatorima, tj. SPOS-u. Kontakti sa novim kupcima kao i kupovina kod nas i ostalih učesnika prodavaca pčelarske opreme, alata i drugih pčelinjih proizvoda, bila je neverovatna za prvi sajam.

 

Radoje Radović, SZR “RADO MED“, Leskovac  


  

 -7-

U ime zaposlenih u Pčelarskoj zadruzi „ROJ“, naših kooperanta i saradnika, članova Udruženja „Pomoravlja“, želim da iskažem podršku timu koji je ideju o manifestaciji ove veličine sproveo u delo. Naša zapažanja povodom održanog sajma su sledeća.

Pohvalio bih izbor lokacije (Beogradski sajam), koja sa sobom nosi određene prednosti, ali pre svega doprinosi da sajam ovog značaja dostigne evropski nivo, kako zbog uređenja, tako i zbog udobnosti koji nudi i izlagačima i posetiocima.

Vreme održavanja sajma označava početak sezone pčelarstva i veoma je dobro odabran. Posetiocima sajma se nudi mogućnost učestvovanja na brojnim predavanjima, time se pčelari mogu informisati o novim tehnikama i dostignućima iz oblasti pčelarstva i šire, i takođe uveriti se da i mi kao proizvođači opreme, svojim asortimanom, pratimo sve najnovije svetske trendove, kako bi smo našim članovima i vernim kupcima pružili očekivanu uslugu. Organizacija sajma je bila na visokom nivou, sve pohvale su upućene timu ljudi koji je učestvovao u pripremi i realizaciji Prvog državnog pčelarskog sajma.

Broj posetioca, s obzirom da je sajam organizovan prvi put, bio je više nego zadovoljavajući. Mislim da isti treba bolje medijski i marketinški promovisati, kako bi se odziv posetioca dodatno povećao.

Voleo bih da istaknem da je raspored prostora za izlaganje brižljivo sačinjen, ali i da je iskustvo pokazalo da proizvođače pčelarske opreme treba celinski izdvojiti, zbog potrebe zauzeća većeg prostora, koja je uslovljena širokom paletom proizvoda i gabaritom istih.

Predlažem da se radi uspostavljanja i razvoja institucije Sajma, zatraži pomoć Republike, Komore, Siepe, fondova Evropske Unije i da se ovim sredstvima promoviše Sajam u pčelarskim glasilima svih susednih zemalja.

Ponosni smo što smo bili deo Prvog državnog pčelarskog sajma, jer smatramo da je to bitan događaj koji će ojačati pčelarstvo kao privrednu granu u našoj zemlji i time uticati na razvoj i unapređenje cele naše privrede. Kao privredno društvo voleli bi smo da učestvujemo i u daljoj organizaciji i promovisanju ove manifestacije.

 

Radomir Bradić, direktor Pčelarske zadruge "ROJ", Trstenik
  


 -8-

Februara ove godine SPOS je organzizovao Prvi državni pčelarski sajam gde je učešće uzeo i Roloplast iz Kragujevca sa svojim kompletnim asortimanom što se tiče ambalaže i pribora.

Kao i za sve što se prvi put dešava, nismo očekivali mnogo, dosta nam je bilo da se pojavimo u reklamne svrhe. Međutim, već na početku prvog dana shvatili smo da smo se prevarili u proceni.

Posećenost je već tada bila izuzetna, što je ukazivalo na vrhunsku organizaciju i marketing sajma, tako da se zbog toga zahvaljujemo rukovodstvu SPOS-a.

U svakom slučaju, što se tiče Roloplasta, pohvala za organizaciju, sa željom da i Drugi državni pčelarski sajam u Beogradu 2010. godine bude još bolji, što će biti teže za organizatora, jer je prvi bio izuzetno dobar.

 

Roloplast, Kragujevac 

 

 

NE PROPUSTITE

DRUGI DRŽAVNI

PČELARSKI SAJAM

13. i 14. FEBRUARA

2010. GODINE 

 

 Detaljnije OVDE 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien