SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZAVRŠEN 41. KONGRES APIMONDIJEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.319

U subotu uveče održana je završna svečanost na kojoj je nakon podele medalja u takmičarskim kategorijama i izbora domaćina Apimondije 2013. godine, zvanično zatvoren 41. kongres Apimondije.

Za domaćina Apimondije 2013. godine, nakon žestoke konkurencije između Mađarske, Italije, Bugarske, Španije, Turske i Ukrajine, izabrana je Ukrajina, koja je i najviše uložila u ovu kandidaturu, verovatno najviše u istoriji Apimondije, čak 250.000 evra! Njihova prezentacija kako na ovom, tako i na prethodnim kongresima bila je impozantna, sveobuhvatna i spektakularna, uz učešće neverovatno velikog broja učesnika svih prezentacionih aktivnosti. Čestitamo! 

Sve u svemu, možemo da ocenimo, kao i svi posetioci i izlagači, da je ovo bio najveći i najposećeniji kongres Apimondije svih vremena. Mi, kao predstavnici SPOS-a na Kongresu, možemo biti zadovoljni što smo se pčelarskom delu sveta predstavili na pravi način, rekli šta imamo i koje su nam perspektive. Prospekt koji smo štampali podeljen je posetiocima u ukupnom broju od 1500 komada. U 1500 ciljanih domova širom sveta ušle su informacije o Srbiji kao pčelarskoj zemlji. Glavni razlog učešća SPOS-a na sajmu koji prati Kongres je uspostavljanje kontakata sa potencijalnim kupcima meda. Možemo biti zadovoljni time da danas na spisku imamo dvadeset jednog potencijalnog kupca meda, a prvog dana Kongresa nismo imali nijednog. Toliko interesovanje za naš med ne može ostati bez rezultata, koje očekujemo u skorijem periodu. Naravno, da bi se med izvozio, mora biti proizveden uz strogo poštovanje dobre pčelarske prakse, bez antibiotika i nedozvoljenih preparata za suzbijanje varoe, kao i dozvoljenih i nedozvoljenih preparata u nedozvoljenim količinama. Mi takvog meda imamo dovoljno, a kada bi se uspostavili čvrsti kanali izvoza kojima težimo intenzivno, pčelari bi konačno imali razloga da uvećavaju svoje pčelinjake, jer, pokazalo se, med se ipak može izvoziti po krajnje pristojnim cenama, samo treba ostvariti odgovarajuće poslovne kontakte i vremenom ih učvrstiti. Zainteresovanim kupcima dali smo i uzorke bagremovog meda iz Srbije. Za prvi nastup pred svetskim pčelarstvom, zadovoljniji smo nego što smo mogli da očekujemo u našim najboljim nadanjima. Sada sledi nastavak kontakata i pokušaj da preliminarna dogovaranja i realizujemo. 

Evo još nekoliko fotografija koje su obeležile poslednji dan 41. kongresa Apimondije. 

 

 Predsednik Pčelarskog saveza Češke  mr. Ludek Sojka na štandu SPOS-a 

 

Urednik Ukrajinskog časopisa "The circle of beekeepers" Alexander Komisar na štandu SPOS-a 

 

Predstavnici firmi APIS MD iz Slovenije i APIKOS iz Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija na štandu SPOS-a 


Neke države i firme koje prodaju med na sajmu Apimondije, imale su najrazličitije moguće prezentacije. Firma iz Argentine koja već ima razrađenu prodaju predstavila se skromnim štandom, skoro bez ikakvog materijala… 

 

… dok se Grčka predstavila izvanrednom scenskom degustacijom svih vrsta meda kojima raspolažu 

 

Članovi delegacija na završnoj svečanosti (sa desna na levo u drugom redu), Hrvatske (Zlatko Tomljanović), Republike Srpske (Violeta Santrač i Radivoje Maksimović) i Srbije (Rodoljub Živadinović i Goran Pešić) 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien