SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DA SE UJEDINIMODatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.359

Ovde možete pročitati kompletan izveštaj sa sajma pčelara u Čačku.

 

PRVI GRADSKI SAJAM PCELARA OKUPIO VISE OD 50 IZLAGACA

DA SE UJEDINIMO

         porucio je u ime organizatora  Nikola Petkovic , predsednik drustva “ Matica “

           Zavrsen je Prvi gradski sajam pcelara Srbije u Cacku . On je privukao posebnu paznju javnosti u Srbiji , zbog svog , novog , naglasenog , odnosa prema deci , gradjanima , pcelarima , proizvodjacima pcelarske opreme i svim drugim izlagacima humnih lekova I lekova za pcele , koja do sada nije vidjena na ovakvim manifestacijama . Zbog takvog pristupa , on je i privukao posebnu medijsku paznju brojnih televizijskih i radijskih kuca i stampe , kakva nije zabelezena , u sirem okruzenju , kada je u pitanju prezentacija jednog segmenta poljoprivredne proizvodnje . Dokazano je da pcelarstvo , krupnim koracima se razvija u korist naroda , i utemeljuje svoju poziciju , da u dogledno vreme postane znacajan factor drustva i izvoznik svojih proizvoda u zemlje Evrope .

LOKALNA SAMOUPRAVA PODRZAVA PCELARSTVO

        Prvog dana , 27 . avgusta , otvarajuci Prvi gradski sajam meda , zamenik gradonacelnika Sasa Obradovic  istakao je znacaj prozivodnje meda i sredstava na bazi pcelinjih proizvoda i rekao da lokalna samouprava podrzava sve pcelarske organizacije u Cacku . Bez pcelarstva nema razvoja vocarstva , a najvazniji je uticaj meda i svih drugih pcelinjih proizvoda na zdravlje ,izrazavajuci nadu  da ce posle Prvog gradskog sajma biti vise medara u Cacku .

       Mnogi nasi sagovornici , kao i gosti iz okoline Nisa, Kragujevca , Uzica , drugih gradova , koji su od 27. do 29 . avgusta izlagali proizvode na bazi meda potvrdili su reci organizatora da je cilj Prvog gradskog sajma da okupi sto veci broj pcelara iz Cacka i drugih mesta sirom Srbije .

          Zelimo da se svi pcelari u nasem gradu ujedine u jedno drustvo . Zajedno bi se lakes pripremili , da svoje prizvode plasiramo na trziste Evropske uniuje . Hteli  smo da prekinemo tradiciju da , se na gradskom trgu okupi pet sest pcelara , da nema pristupa za medare iz drugih sredina .  Pozvali smo kolege iz iz svih krajeva da izloze svoje proizvode i ucestvuju u konkurenciji . Zajedno prevashodno smo zeleli da odraslim ljudima  i deci ukazemo na blagotvorna dejstva pcelinjih proizvoda i da proizvodjacima omogucimo plasma meda – napomenuo je Nikola Petkovic . Istakao je I da je Pcelarsko drustvo “ Matica “ ove godine dupliralo broj clanova u Savezu pcelrskih organizacija Srbije

MED I LEPOTA

       Osim meda kao hrane , I ovoga puta na sajmu su predstavljeni kozmeticki preparati na bazi pcelinjih proizvoda . Kreme , tonici , melemi i sapuni su izradjeni jedino od prirodnih materija . Sugradjani su sapune placali 400 , meleme 350 , balsam za usne 150 , a antirid 300 dinara .

          Preparati su rucno spravljani . Ponudili smo kreme za sve tipove koze . Sapuni , na primer , sadrze med , propolis , maslinovo , bademovo , kokosovo i etericno ulje . Iako ih svakodnevno koristimo za kupanje I tusiranje , trajace duze od mesec dana – potvrdjuje Cacanka Marina Munjic , koja je na sajmu prodavala kozmetiku na bazi meda .

         Nakon otvaranja sajma , posebno znacajnu ulogu imala su deca Predskolske ustanove “ Radost “ koja su izvela , prigodan program , kostimirana u znaku pcela i cveca . Nosiocie glavnih uloga organizator je darivao sa po 1 kilogramom meda . Njihove prijatelje , iz iste ustanove , tokom tri dana trajanj sajma poklonio je 2000 malih pakovanja meda , koje su sadzale  dnevne , neophodne doze meda . Najmladji su imali priliku , da pogledaju u unutrasnjost kosnice , njihov sadrzaj i kako pcele u njima zive .

DODELJENA PRZNANJA I NAGRADE

 

          Po prtokolu , najzncajniji dan Prvog gradskog sajma pripao je 29 . avgustu . Prvo su direktor Upave za veterinu Ministarstva poljoprivrede dr Zoran Micovic i predsednik Saveza pcelarskih organizacije Srbije dali izjave za televizije “ Galaksiju 32 “ “ Cacak “ i “ Telemark “ ( o cemu imamo video zapis ) i druge radijske i novinske kuce . Zatm je g . Zivadinovic dao poseban intervju novinskoj kuci “ Cacanski glas “ koji ce ovih dana biti obljavljen . Takodje je , istog dana , u Mesnoj zajedici “ Park “ odrzao za gradjanstvo predvanje iz apiterapije .

          Najsvecaniji deo Prvog gradskog sajma pcelara Srbije odigrao se , 29 . avgusta , u 10 sati , kada je ,dr med .Rodoljub Zivadinovic , predsednik SPOS , dodelio istaknutim pojedincima i ustanovama ,priznanja Saveza pcelarskih organizacija Srbije za doprinos , koji daju u  razvoj pcelarstva u Cacku . Priznanja su dobili :  Velimir Stanojevic  , gradonacelniku Cacka , Misula Petrovic  , TV “ Galaksija 32 “ Cacak , Vidosav Knezevic, “ Cacanski glas “ Cacak , Miloje Vojinovic  , JKP “ Komunalac “ Cacak , Mico Pecinar “ Jupiter komerc “ Arilje , Marica Nesovic . Predskolska ustanova “ Radost “ Cacak , Vojislav Ilic , JKP “ Gradac “ Cacak , Dragan Longvinov , Mesna zajednica “ Park “ Cacak , Dragoslav Krdzic , Policijska uprava Cacak i Dejan Terzic, STR “ Matica “ Cacak.

         Direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede dr Zoran Micovic urucio je tri nosiljke za kosnice zasluznim pcelarima  Predragu Sipeticu , Zivanu Vulicevicu i Milanu Cikirizu   i mobilni telefon istaknutom pregaocu u Drustvu “ Matica “ Zivanu Vulicevicu .

         Predsednik P . D . “ Matica “ urucio je gradjanima Cacka ,tri kosnice sa pcelam , bracnim parovima ,nezaposlenim , bez prava na otudjenje.

        Organizator sajma se potrudio , da se ova sajamska manifstacija , ne zavrsi na ovome . Tri nosaca kosnice , bice podeljena na redovnoj Skupstini drustva , na lutrijski nacin , clanovima P . D . “ Matice “ koji svoje clanstvo u Savezu pcelarskih organizacija ostvaruju preko ovog drustva.

I nije ovo kraj . Na Drugom  gradskom sajmu pcelara Srbije  u Cacku , predvidjamo brojnija priznanja i nagrade . Posebno , u tom pravcu, pripremicemo dosta iznenadjenja za pcelare , koji nam dolaze iz drugih gradova .

                                                                                            N . S . P .


U jutarnjim satima izlozbeni prostor u ocekivanju posetilaca 


 

Dr med. Rodoljub Živadinović urucuje Dragoslavu Krdžiću priznanje SPOS 


 

Dr vet. med. Zoran Mićović, direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, dodeljuje nosiljku za kosnice Predragu Šipetiću 


 

Nikola Petkovic predaje certifikat na darivanu kosnicu Mariji Vučićević

 

Recitator predškolske ustanove  “Radost“


 

Pčelice iz sela Slatine prikupljaju se pred nastup 


 

Pogled u unutrašnjost košnice 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien