SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PRVI GRADSKI SAJAM U ČAČKU PO TREĆI PUT U „ČAČANSKOM GLASU“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.770

4. septembra su novine “Čačanski glas“, najuticajnije informativno glasilo u Čačku, koje izlaze od 1932. godine, objavile reportažu o završetku Prvog gradskog sajma pčelara Srbije koji je održan 27, 28. i 29. avgusta. Prenosimo vam celu reportažu, iz pera novinarke Zorice Jokanović, bez fotografija, koje su uspešno prikazale i izvanredno ilustrovale ovu sajamsku manifestaciju.

 

 

Prvi gradski sajam pcelara okupio vise od 50 izlagaca

DA SE UJEDINIMO

          Porucio je u ime organizatora  Nikola Petkovic , predsednik drustva  “ Matica   

 

Pcelar Rodoljub Markovic sa Sokolskih planina prodavao je , na sajmu pergu , jedinstven proizvod koji su mnogi gradjani prvi put videli I probali . Rec je o fermentisanom polenu , izuzetno bogatom ribonukleinskim kiselinama . Kada pcela unese polen u kosnicu , deponuje ga u sace I iz zlezda luci supstancu , koja fermentise proizvod i obogacuje ga  enzimima . Pcele pergu ljubomorno cuvaju za prolecni razvoj .

-Preporucujemo po jednu kasicicu perge ujutru , na prazan stomak . Pozeljno je da je uzmemo drvenom ili plasticnom kasikom I da sadrzaj sto duze zadrzimo u ustima . Vrlo blagotvorno ce delovati na telo i mozak . Brzo obnavlja celije , a za starije ljude  je dobra u prevenciji demencije – objasnjava Markovic . Za teglu ovog jedinstvenog pcelinjeg proizvoda trebalo je izdvojiti hiljadu dinara . Pcelar sa Sokolskih planina , ove godine , je osvojio Veliku zlatnu medalju na Novosadskom sajmu poljoprivrede u konkurenciji od 50 proizvodjaca perge .

 Milija Vucetic iz Uzica ima kosnice na Mokroj Gori , ali podseca da pcele , bez obzira na to u kakvom okruzenju zive , iz prirode uzimaju najbolje I najcistije blagodeti . Nedavno je uradjena detaljna analiza uzoraka polena I meda na podrucju Borskog basena . Prema Vuceticevim recima , u ispitivanim proizvodima nisu pronadjeni stetni ostaci  zagadjene sredine . Kako objasnjava , pcela selektuje dobre I lose supstsnce iz prirode i mozemo joj verovati . Jedino , vecina gradjana jos nije steklo naviku da maker svaki dan pojede po kasicicu meda I sacuva sopstvene zdravstvene resurse .

Med treba postepeno otapati u ustima da bi lagano proklizao kroz grlo . Nikako da ga na brzinu pojedemo i popijemo casu vode , to je najgore sto mozemo da uradimo . Propolis ( prirodni antiseptik ) , cvetni prah , vosak… su izuzetno blagotvorni , ali efektniji u ocuvanja zdravlja – porucili su pcelari .

VISE IZLAGACA , JACA KONKURENCIJA

Nasi sagovornici , kao i gosti iz Kragujevca , Nisa , Uzica … koji su od 27 . do 29 . avgusta izlagali proizvode na bazi meda potvrdili su reci organizatora da je cilj Prvog gradskog sajma da okupi sto veci broj pcelara iz Cacka I drugih gradova .

          Zelimo da se svi pcelari u nasem gradu ujedine u jedno drustvo . Zajedno bi se lakes pripremili da svoje proizvode plasiramo na trzista Evropske unije . Hteli smo i da prekinemo tradiciju da se na gradskom trgu okupi pet – sest pcelara I da nema pristupa za medare iz drugih sredina . Pozvali smo kolege iz svih krajeva da izloze svoje proizvode i ucestvuju u konkurenciji . Zajedno , prevashodno smo zeleli da odraslim ljudima deci ukazemo na blagotvorna dejstva pcelinjih proizvoda i da proizvodjacima omogucimo plasma meda – naglasio je Nikola Petkovic . Istakao je I da je  Pcelarsko drustvo “ Matica “ ove godfine dupliralo broj clanova u Savezu pcelarskih organizacija Srbije .

          Otvarajuci Prvi gradski sajam meda , zamenik gradonacelnika Sasa Obradovic rekao je da lokalna samouprava podrzava sve pcelarske organizacije u Cacku . Bez pcelarstva nema razvoja vocarstva , a najvazniji je uticaj meda na zdravlje , smatra Sasa Obradovic koji je I izrazio nadu da ce posle sajma biti vise medara u nasem gradu .

          Posebno znacajnu ulogu na prvom gradskom sajmu imala su deca iz predskolske ustanove “ Radost “ . Njima su organizatori podelili hiljadu kesica koje sadrze dnevnu neophodnu dozu meda . Najmladji su imali priliku i da vide kako pcele funkcionisu u kosnicama . Sa tri kosnice ,organiztor je darivao nezaposlene bracne parove , kojima se blizi clanovi porodice ne bave proizvodnjom meda . Prosle subote , poslednjeg dana sajma podeljene su nagrade pojedincima I ustanovama koji su doprineli razvoju pcelarstva u nasem kraju.

          MED I LEPOTA

          Osim meda kao hrane , i ovoga puta na sajmu su prdstavljeni kozmeticki preparati na bazi pcelinjih proizvoda . Kreme , tonici , melemi i sapuni su izradjeni jedino od prirodnih materijala . Sugradjanke su sapune placale 400, meleme 350 , balzam za usne 150 , a antirid 300 dinara .

          – Preparati su rucno spravljani . Ponudili smo kreme za sve tipove koze . Sapuni , na primir  , sadrze med , propolis , maslimovo , bademovo , kokosovo I etericno ulje . Iako ih svakodnevno koristmo za kupanje I tusiranje , trajace duze od mesec dana – potvrdjuje Cacanka  Morina Munic , koja je na sajmu prodavala kozmetiku na bazi meda .

                                                                                                                                               Z . J .

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien