SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PREKOGRANIČNA SARADNJA PČELARA NEGOTINA I VIDINADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.813

Dana 27. 1. 2011 godine, na poziv predsednika pčelarske organizacije Vidina (Bugarska) gosp. Petra Mladenova, u dvodnevnu posetu pčelarima Vidina boravili su predsednik društva pčelara “Hajduk Veljko“ Negotin, Slavko Luković  i sekretar Zoran Nikić.
Ovom prilikom Slavko Luković, održao je predavanje o tehnologiji pčelarenja tipom košnice „pološka“na svom pčelinjaku. Nakon predavanja, Zoran Nikić izvršio  je prezentaciju tretiranja pčelinjih društava protiv „varoe“ oksalnom kiselinom a potom su pčelari Vidina i okoline,postavljali pitanja gostima.Pored pitanja iz tehnologije pčelarenja i primene oksalne kiseline u borbi protiv varoe, pčelari Vidina interesovali su se za sajam meda i vina u Negotina koji se održava 12. maja i kako mogu da učestvuju makar kao izlagači svojih pčelinjih proizvoda .Na kraju pčelari Vidina i njihov predsednik,izrazili su zadovoljstvo i zahvalnost gostima i poželeli da ovakvih sastanaka bude češće i više.
Dana 28.01.2011 godine, gostovali su  na nacionalnom radiju  Bugarske u Vidinu u emisiji za poljoprivrednike, gde je Slavko Luković, govorio o organizaciji i radu društva pčelara „Hajduk Veljko“ Negotin i saradnji sa lokalnom samoupravom, a kao član Izvršnog odbora SPOS govorio je o aktivnostima SPOS-a , njegovog rukovodstva i predsednika u poslednje tri godine, pri čemu je naglasio čvrstu opredeljenost , da se u Srbiji može proizvoditi i stavljati u promet  samo prirodan med i drugi pčelinji proizvodi  a da se svi pokušaji  stavljanja  u  promet sumnjivog  meda i ostalih pčelin jih proizvoda  spreče a prekršioci zakonskih propisa i normi sankcionišu od strane nadležnih državnih organa kako bi se ostvario naš cilj da se na tržištu Srbije može naći samo  prirodan med i ostali pčelinji proizvodi. Zahvaljujući ovim aktivnostima, uspeli smo da povećamo izvoz meda, podignemo otkupne cene i smanjimo enormne razlike u ceni  izmedju otkupnih i maloprodajnih, a pčelarima Srbije i pčelarstvu uopšte bolji status.
Na kraju posete, dva predsednika pčelarskih organizacija Negotina i Vidina, dogovorili su se o nastavku dalje saradnje.

Predsednik Društva pčelara “Hajduk Veljko“ Negotin
Slavko Luković 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien