SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

APIMONDIJA DONELA ODLUKU: SPOS DOMAĆIN SIMPOZIJUMA APIMONDIJE 2012. GODINE!!!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.895

Danas, nakon međunarodnog seminara na Trećem državnom pčelarskom sajmu, održan je drugi radni sastanak sa predsednikom i sekretarom Apimondije, a povodom kandidature SPOS-a za domaćina Simpozijuma Apimondije.

 

Sastanku su pored predsednika i sekretara Apimondije (Gilles Ratia i Riccardo Jannoni Sebastianini) prisustvovali i direktor Kongresnog biroa Vlade Republike Srbije Miloš Milovanović, njegov saradnik Igor Kovačević, predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović, i Koordinator SPOS-a za saradnju sa Apimondijom i Apislavijom i projekte EU, Milutin Petrović. .

Izložen je plan SPOS-a vezan za stručni deo Simpozijuma, a razmatrane su i moguće lokacije održavanja, kao i drugi detalji organizacije. Predsednik i sekretar Apimondije danas su se upoznali sa delom naših resursa koje nudimo kao domaćini, pre svega hotelima Continental i Srbija.

Danas su nastavljeni razgovori, počev od obilaska Sava centra, Beogradskog sajma i hotela Šumadija, gde su predsednik i sekretar Apimondije detaljno upoznati sa svim resursima kojima raspolažemo za organizaciju Simpozijuma Apimondije.

Nakon toga, u poslovnom prostoru SPOS-a održan je detaljan tročasovni radni sastanak, na kome je precizno razmotren deo po deo, od strane SPOS-a i Kongresnog biroa predloženog modela održavanja Simpozijuma. Predsednik i generalni sekretar Apimondije izneli su svoje impresije i posebno pohvalili organizaciju Trećeg državnog pčelarskog sajma. Pohvalili su i resurse koje su videli, i ocenili da je Srbija apsolutno sposobna da organizuje Simpozijum Apimondije na najvišem nivou.

Usledili su veoma osetljivi pregovori. Van svih preliminarnih očekivanja, uspeli smo da se složimo oko svih detalja, oko nekih lakše, oko nekih teže, ali su kvalitetni argumenti sa obe strane doprineli da se postigne izuzetno povoljan dogovor. Nakon što smo se složili oko izbora najboljih rešenja koja će doprineti dobroj poseti, kako od strane naučnika, tako i izlagača i posetilaca – pčelara i potrošača pčelinjih proizvoda, POTPISAN je dokument kojim Apimondija ZVANIČNO DODELJUJE SPOS-u ORGANIZACIJU SIMPOZIJUMA APIMONDIJE 2012. GODINE!

Veliki je problem bio termin održavanja Simpozijuma. Iako je prvobitno preliminarno razgovarano da se Simpozijum održi prvog vikenda u septembru 2012. godine, ispostavilo se da je taj termin isuviše blizu Simpozijuma u San Marinu, koji će se održati prvog vikenda oktobra, te su nam ponuđeni termini u februaru/martu ili decembru 2012. godine. Nakon razmatranja prednosti i mana svakog termina, prihvatili smo termin u februaru, te ćemo spojiti Četvrti državni pčelarski sajam i Simpozijum Apimondije u jednu manifestaciju. Uz to, ovaj termin ima i tu prednost što će to biti prvi Simpozijum, kalendarski daleko ispred ostala dva koja su planirana te godine, te možemo da očekujemo odličnu posetu. Tako će Četvrti državni pčelarski sajam postati pravi međunarodni sajam, sa velikim brojem inostranih izlagača, i nosiće ime APIEXPO, kao prateća manifestacija naučno-praktičnom Simpozijumu Apimondije. I inače, Simpozijume Apimondije obavezno prati velika međunarodna pčelarska izložba.

Inače, Simpozijum će se održati 25. i 26. februara 2012. godine u Beogradu. Naziv Simpozijuma je definitivno "Uticaj tehnike pčelarenja i uslova sredine na kvalitet pčelinjih proizvoda", a u prevodu na engleski jezik "Technology, Environment and Quality". Praktično, simpozijum će se baviti uticajem tehnike pčelarenja, tretmana protiv bolesti pčela i uslova prirodne sredine na kvalitet svih pčelinjih proizvoda. Ovako aktuelna tema koju je predložio SPOS posebno će doprineti podizanju ugleda Srbije u svetu kao države kojoj je na prvom mestu vrhunski kvalitet meda, što će nam posebno pomoći u plasmanu meda na svetsko tržište.

Pošto je do Simpozijuma ostalo svega godinu dana, predstoji nam ogroman i zahtevan posao da se sve organizuje na najvišem nivou i da se dostojno predstavimo svetu.

Možemo da budemo prezadovoljni postignutim dogovorom, konačno smo ostvarili san da Apimondija prihvati da u Srbiji organizuje ovakav veliki skup.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien