SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NEONIKOTINOIDI NA UDARU CELOKUPNE SVETSKE JAVNOSTIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.925

      Već smo vas obavestili da su insekticidi iz grupe neonikotinoida (imidacloprid, thiametoxam, clothianidin…) u Nemačkoj zabranjeni za upotrebu 15. maja, a u Sloveniji 23. maja 2008. godine. Sada smo precizno saznali i zašto! Naime, nemački istraživački centar za gajeno bilje je analizirao uginule pčele i utvrdio da je 29 od njih 30 stradalo zbog kontakta sa clothianidinom.

      Stručnjaci nemačkog istraživačkog centra za gejeno bilje su takođe utvrdili i velike štete kod drugih vrsta insekata koje se ogledaju u smanjenju njihove populacije. Inače, prodaja imidacloprida je u 2007. godini dostigla cifru od 556 miliona evra, pa je ovaj insekticid Bayer-ov najprodavaniji preparat. Manfred Hederer, predsednik nemačkog Saveza profesionalnih pčelara kaže da je pčelarima, uglavnom u pokrajini Baden-Virtemberg, stradalo 50-60% pčelinjih društava, a nekima nije ostala nijedna pčelinja zajednica. O sličnim problemima je tokom aprila i maja izvešteno i iz Italije, Holandije i Francuske.

      Philipp Mimkes, portparol nemačke Koalicije protiv Bayer-a, zatražio je ovih dana povlačenje svih neonikotinoida iz svih trgovina širom sveta!     

      Tim naučnika predvođen Nacionalnim institutom za pčelarstvo u Bolonji, u Italiji, otkrio je (2002) da polen dobijen iz semena koje je tretirano imidacloprid-om sadrži značajan nivo datog insekticida i ukazuje na to da je zagađeni polen jedan od glavnih uzroka propasti društava medonosne pčele. Analize useva kukuruza i suncokreta koji potiču od semena tretiranog imidacloprid-om ukazuju na veliku količinu insekticida koja ulazi u društvo medonosne pčele. Manje doze imidacloprida u šećernom sirupu koje nisu bile smrtonosne, remetile su orijentaciju i sakupljačke aktivnosti pčela. Imidacloprid u rastvoru saharoze koji se dao pčelama u laboratoriji poremetio je njihovu komunikaciju na par sati. Manje doze imidacloprida koje nisu smrtonosne, u laboratorijskim i u terenskim eksperimentima smanjile su letačke aktivnosti i razlikovanje mirisa. Bayer-ovi naučnici su saopštili da medonosne pčele koje su izložene imidaclopridu kod semena suncokreta tretiranog ovim insekticidom nisu izložene riziku. Bayer-ova studija se nije bavila ponašanjem otrovanih pčela. Bayer-ovi eko-toksikolozi su uputili oštre kritike izveštajima koji pokazuju smrtonosne ili toksične efekte na pčele od tretiranja semena imidaclopridom i zaključili da imidacloprid ne predstavlja nikakav poseban rizik za medonosne pčele u prirodi, međutim, bez opovrgavanja ovih otkrića.

      Nama kao laicima u ovoj oblasti ostaje da tražimo da se i u Srbiji dogodi isto što i u Nemačkoj, da se ovi preparati zabrane, jer zdrava logika je neumoljiva. Kako nešto može da bude zabranjeno u zemlji koja ga proizvodi, a da se u istom trenutku prodaje slobodno širom sveta? Tako nešto nema logičnog objašnjenja.

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien