SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SAOPŠTENJE IO SPOS-aDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.283

Izvršni odbor SPOS-a je na poslednjoj sednici razmatrao aktuelna dešavanja u pčelarstvu Republike Srpske i doneo zaključke o kojima informišemo pčelarsku javnost.

Naime, zbog informacija o zbivanjima u pčelarstvu RS koje su rukovodstvu SPOS-a pristizale od pčelara iz RS, Izvršni odbor je analizirao poznate mu činjenice i došao do sledećih zaključaka:

  1. Saradnja sa pčelarima i udruženjima pčelara iz RS je na visokom nivou. Veliki broj pčelara iz RS, preko svojih udruženja, prima časopis Pčelar, organizovano posećuje pčelarske manifestacije i savetovanja u Srbiji. Pčelari iz RS su uvek rado viđeni, dragi gosti, na druženjima pčelara u Srbiji, i obrnuto. U predlogu novog Statuta SPOS-a omogućeno je da pčelari sa cele teritorije Republike Srpske budu i članovi Saveza pčelarskih organizacija Srbije, ako to žele.
  2. Saradnja sa Savezom udruženja pčelara Republike Srpske nije adekvatna očekivanjima. SPOS je inicirao saradnju između dva saveza, želeći da tako pomogne napredak pčelarstva u RS. Pripremili smo, ponudili i potpisali Sporazum o saradnji sa Savezom iz RS, ali se saradnja nije dovoljno konkretizovala i ogledala kroz očekivane terenske aktivnosti, te se nadamo da će se to ipak dogoditi u najskorijoj budućnosti, pošto postoji volja pčelara obeju strana.
  3. Trenutna dešavanja u pčelarstvu RS prete da nanesu nepopravljivu štetu pčelarstvu i to je razlog što smo odlučili da se oglasimo po ovom pitanju. Ali, nadamo se da će razum da pobedi, da će se očuvati jedinstvo, i da će pčelari RS naći kompromis u rešavanju nastalih problema. Predloženi tekst Nacrta zakona o pčelarstvu RS, po mišljenju mnogih pčelara RS, nije primenljiv u praksi. Mi imamo određena iskustva oko propisa u pčelarstvu i mogli smo, da je to od nas traženo, mnogo da pomognemo po ovom pitanju.
  4. Zbog nezadovoljstva dela pčelara u RS radom rukovodstva Saveza, predsednik Saveza RS je, kako saznajemo, dao neopozivu ostavku na svoju funkciju. Izuzetno nam je žao i velika je šteta što je pčelarstvo RS došlo u ovakvu nezavidnu situaciju. Izvršni odbor SPOS-a nada se da će pčelari RS u novo rukovodstvo Saveza izabrati, pre svega, sposobne i radno afirmisane ljude, koji će biti u stanju da pčelarstvo RS povedu napred. Savez udruženja pčelara RS treba da ima rukovodstvo koje će sarađivati sa svim pčelarskim organizacijama u okruženju, od čega pčelari RS mogu imati velike koristi. Bez te saradnje i pomoći jednih drugima, pčelarstvo će nazadovati. SPOS u pogledu saradnje stoji na raspolaganju.
  5. IO SPOS-a ne želi da se ovo Saopštenje pogrešno protumači kao mešanje u unutrašnje stvari Saveza udruženja pčelara RS, već samo kao zabrinutost SPOS-a zbog aktuelnih dešavanja, koja mogu naneti dugoročnu štetu Savezu udruženja pčelara RS i pčelarstvu RS. Zbog pčelara RS smatrali smo da imamo pravo da kažemo svoje mišljenje. Nadamo se da će pčelari RS uspešno prevazići trenutnu situaciju u Savezu, što im i želimo, a da će se predloženo zakonsko rešenje u Narodnoj skupštini RS prilagoditi zahtevima većine pčelara, na opšte zadovoljstvo.

Izvršni odbor SPOS-a

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien