SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZAVRŠENO ISPITIVANJE ANTIOKSIDATIVNOG KAPACITETA MEDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.614

Pre više od godinu dana objavili smo nameru da, onoliko koliko je u našoj moći, radimo na karakterizaciji srpskih vrsta meda po pitanju njihovih antioksidativnih i drugih lekovitih svojstava, što je tokom decembra realizovano u prvoj fazi, a u prvoj polovini ove godine završiće se istraživanja u potpunosti. Rezultati prvog istraživanja su upravo stigli.

Do kraja januara biće napisan rad po ovom istraživanju koji će biti svima dostupan uskoro. 

Rezultati su jako lepi i korisni, ostaje samo da se narednih dana obavi preračunavanje u najčešće korišćene jedinice, kako bi izvšili poređenja sa ostalim vrstama meda u svetu. Prvi podaci pokazuju da su naši medovi po pitanju antioksidativne aktivnosti iznad svetskog proseka, ali ćemo preciznije informacije imati za koji dan. 

U tabeli koju možete pogledati OVDE, imate dve vrednosti za svaku vrstu meda. Prva vrednost je označena sa DPPH RSC 50%, koja pokazuje ukupnu antioksidativnu aktivnost. Što je ova cifra MANJA, to je antioksidativna aktivnost VEĆA. Shodno rezultatima, vidi se da su vrednosti antioksidativne aktivnosti slične u grupi istih vrsta meda. 

Druga vrednost označena je sa mg galne / 100 g meda. Ova vrednost predstavlja ukupnu količinu polifenola u medu, od kojih u najvećem delu zavisi antioksidativna aktivnost. Što je ova cifra VEĆA, to je količina polifenola u medu VEĆA, tj. cifra direktno označava broj miligrama polifenola u 100 grama meda. 

Neki rezultati su pokazali, da nisu uvek u korelaciji antioksidativna aktivnost (RSC 50%) i ukupni polifenoli. Npr. kod grupe livadskog, imamo nisku vrednost za RSC, a kod šumskog meda imamo približno istu vrednost za RSC, ali mnogo veću vrednost za mg galne kiseline. Istraživači pretpostavljaju da su za veliku antioksidativnu aktivnost kod livadskog meda odgovorna i neka druga jedinjenja, te da je to razlog za ove razlike. Takođe je utvrđeno da i boja meda može biti pokazatelj kvaliteta meda po pitanju antioksidativne aktivnosti. Vrste koje su tamnije boje, dale su mnogo bolje rezultate. 

Treba naglasiti da svega par poslatih uzoraka nije analizirano iz objektivnih razloga, te se istraživači izvinjavaju pčelarima, kao i SPOS, i molimo ih za razumevanje. Broj uzoraka je bio ograničen ovoga puta, pa su se istraživači potrudili da uzorci potiču iz različitih regiona. 

Hvala našim dragim saradnicama sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu (OVDE) koje su obavile ovo istraživanje. Očekujemo produktivniju saradnju u budućnosti, SPOS će se potruditi da maksimalno izađe u susret i da naredno istraživanje obuhvati mnogo veći broj uzoraka, te da nakon toga objavimo celom svetu rezultate koje u antioksidativnoj aktivnosti pokazuju naši medovi. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien