SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZEMLJA ŽIVIHDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.155

Jedan od najvećih poroka, mladih u Sbiji, postala je ubotreba narkotika. Jako mali broj ljudi ima saznanja, o kakvom se teškom problemu radi. Zato je svaki korak, u borbi protiv ovoga zla, dragocen i neophodan. U selu Brajkovcu, opština Lazarevac, osnovan je pre dve godine, centar za borbu protiv bolesti zavisnosti, „Zemlja Živih“. Centar je pod okriljem Šumadijske eparhije, a neposredno ga vodi otac Aleksandar iz bratstva hrama Sv. velikomučenika  Dimitrija u Lazarevcu. U centru se štićenici uče „normalnim“ vrednostima života, radu, odgovornosti, poštenju, porodici… Na svom imanju su zasadili voćnjak od oko 2 ha jabuka, šljiva, krušaka… a u planu je podizanje vinograda. Takođe, gaje koze, svinje, živinu, i pčele! 

Pčele su im poklonili članovi UP „Budućnost“ iz Lazarevca, a košnice, aktivni i bivši pčelari. U nabavci opreme je učestvovalo i Javno preduzeće za lokalnu privredu Lazarevac, kao i Savet za socijalnu zaštitu. Tako je formiran pčelinjak od 9 društava, sa kojima se ušlo u zimu. Pored pčela, nabavljen je kompletan alat i pribor, počev od žvrka, pa do vrcaljke i topionika. I naravno, ono što je najbitnije, obuku štićenika i nadzor nad pčelama, koju volonterski obavljaju članovi udruženja.

Ovo treba posebno naglasiti. Štićenici centra su sa izuzetnim nadahnućem prihvatili pčele. Zaista je dirljivo, sa koliko volje i ljubavi prilaze košnicama, koliko brzo uče, i koliko odgovorno prihvataju novu obavezu. Još nisu imali priliku da se upoznaju sa vađenjem punih ramova meda, pa se nadamo da će u ovoj godini, novi pčelari i za to imati priliku. Želimo im, da se svi oni izbave od zla, a voleli bi da se bar neko, odluči za pčelarski zanat.

Udruženje pčelara „Budućnost“
Lazarevac

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien