SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PČELARSTVO NA B92 U EMISIJI „ZNANJE NA POKLON“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.971

U nedelju, na TV B92, značajan deo emisije "Znanje na poklon" bio je posvećen pčelarstvu.

Povod je bila problematika legalnog plasmana meda na tršište i Srbije i inostranstva, zbog aktiviranja sprovođenja starih propisa Republike Srbije, koji se nisu primenjivali godinama – od njihovog donošenja, jer su odmah bili nesprovodljivi, a nepravovremene njihove izmene i prilagođavanja propisima EU, iako je SPOS to zatražio još aprila 2008. godine i ukazao šta će nam se dogoditi ako se to ne bude uradilo. Neki propisi su izmenjeni i na tome se posebno zahvaljujemo Ministarstvu poljoprivrede, ali propisi vezani za plasman meda, još uvek nisu. 

Nedavno je od strane više zvaničnika Ministarstva poljoprivrede obećano da će SPOS aktivno učestvovati u izmeni tih propisa (direktor Uprave za veterinu, gospodin Zoran Mićović, i načelnica Veterinarske inspekcije Srbije, gospođa Sanja Čelebićanin). 

Početnu izjavu dao je pčelar Društva pčelara Aleksinac Vojislav Stojanović. Nakon njegove izjave, voditelj je razgovarao sa načelnicom veterinarske inspekcije gospođom Sanjom Čelebićanin, koja je i ovom prilikom, javno, potvrdila spremnost Ministarstva da pčelari učestvuju u prilagođavanju propisa Srbije propisima EU. 

SPOS očekuje sprovođenje ovog obećanja, i to po hitnom postupku, jer su pčelari zaista u strašnim problemima, jer ne mogu legalno da stavljaju med na tržište. U istom tom trenutku, istraživanja pokazuju da na tržištu u prodavnicama još uvek ima meda koji ne odgovara Pravilniku, te da država suzbijanjem prodaje takvog meda mora da pomogne primarnu proizvodnju koja godinama unazad trpi zbog nelojalne konkurencije. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien