SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

LEP NOVOGODIŠNJI POKLON VLASNICIMA PČELARSKIH VOZILADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.615

Juče je konačno ispravljena višedecenijska nepravda države prema pčelarima, jer se od njih tražilo nemoguće, da pčele ugrađene u kamion voze na valjke tehničkog pregleda.

Naime, kao što je poznato, SPOS je pokrenuo inicijativu još pre godinu ipo dana da se taj problem reši na odgovarajući način, paralelno sa izradom novog Zakona o bezbednosti saobraćaja i njegovih podzakonskih akata. Najpre je Ministarstvo unutrašnjih poslova izašlo u susret pčelarima tako što je omogućilo registraciju vozila koja nisu namenjena prvenstveno za učešće u saobraćaju, na manje od godinu dana (minimum mesec dana). O tome je pisao časopis Pčelar u broju za decembar 2008, ali i na sajtu SPOS-a (OVDE). 

Pre izvesnog vremena, obnovljena je inicijativa, pre donošenja pozakonskih akata koji detaljnije treba da urede ovu oblast, te smo stupili u kontakt sa državnim sekretarom Ministarstva unutrašnjih poslova, gospodinom Draganom Markovićem (detalje o kontaktima sa gospodinom Markovićem možete pogledati OVDE i OVDE). Nakon dogovora, usledio je dopis SPOS-a koji možete pogledati, a u kome smo zatražili rešenja dobijena konsenzusom velikog broja pčelara (kontaktirali smo društva pčelara u Svilajncu i Petrovcu na Mlavi, kao i pčelare na forumu SPOS-a, i sa njima postigli saglasnost). Taj dopis sa zahtevima SPOS-a možete pogledati OVDE

Nakon slanja dopisa, čekali smo zakazivanje sastanka, i gospodin Marković zakazao ga je za 30. decembar 2009. godine. Sastanak je održan u zakazanom terminu sa gospodinom Branimirom Pejovićem, policijskim savetnikom i načelnikom Odeljenja za saobraćajno-tehničke poslove i prekršajni postupak, sa kojim smo u proteklom periodu imali odličnu saradnju, jer smo ga više puta kontaktirali i izlazio je u susret našim molbama, rešavajući nesporazume pčelara sa radnicima tehničkih pregleda i odeljenja unutrašnjih poslova oko nesmetane registracije vozila po starom zakonu (po dobrom ga naročito pamte pčelari Subotice, Šapca, Petrovca na Mlavi i drugih mesta, jer nam je ukazao na način ostvarenja prava povoljnije registracije za pčelarska vozila, što smo objavili i na sajtu SPOS-a, tj. OVDE). Pored njega, sastanku su ispred Ministarstva unutrašnjih poslova prisustvovali i gospodin Slobodan Stajin, šef Odseka za saobraćajno-tehničke poslove, kao i gospodin Čedomir Lemaić, koji je zadužen za registraciju vozila. 

Delegaciju SPOS-a činili su predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović i profesionalni pčelar Slađan Simonović iz Beograda, naš vredni saradnik u ovom poslu. Poljoprivredni fakultet predstavljao je prof. dr Mića Mladenović, kome se posebno zahvaljujemo na podršci. 

Što se tiče našeg prvog zahteva (spisak zahteva pogledajte OVDE), koji je predstavljao glavni kamen spoticanja u našim razmišljanjima, a shodno navodima iz novog Zakona o bezbednosti saobraćaja da sva vozila moraju da podležu tehničkom pregledu na valjcima, što je u slučaju pčelarskih vozila praktično nemoguće, dobili smo pozitivan stav i dogovoreni su detalji. Naime, vozila sa ugrađenim košnicama sa pčelama neće ići na valjke, već će ekipa tehničkog pregleda na poligonu kontrolisati tehničku ispravnost vozila, dok će efikasnost kočenja biti utvrđivana pri naglom kočenju pri izvesnoj brzini (najverovatnije pri 30 km/h). U pravilnik koji reguliše ovu oblast čak će se upisati da se takav tehnički pregled obavlja po noći, jer je to po danu skoro nemoguće činiti, osim u izvesnim krajnje retkim slučajevima. Tako da je taj problem konačno rešen. Moramo da pohvalimo izuzetno razumevanje na koje smo naišli, kakvo se retko sreće. U potpunosti su prihvaćene specifičnosti pčelarskih vozila i nađeno je jedino moguće rešenje, jer smo se složili da se neispravna vozila ne mogu pustiti da učestvuju u saobraćaju. Potrebno je da već prvog radnog dana u januaru SPOS uputi dopis Upravi za upravne poslove, kako bi se procedura sprovela do kraja shodno postignutom dogovoru. 

Što se tiče našeg drugog zahteva da se pod povoljnijim uslovima i na kraći period od godinu dana mogu registrovati i vozila kojima se prevoze ISKLJUČIVO pčele, pčelarska oprema i pčelinji proizvodi, a na kojima nisu ugrađene košnice, došlo je do niza tehničkih problema, koji će se rešavati u narednom periodu. Čak i da se ništa ne reši, postoji način i po sadašnjem dogovoru da se ti tehnički problemi prevaziđu, ali bi bilo mnogo bolje da se najpre uskladi niz detalja, kako bi sve teklo bez problema na terenu. Najveći je problem moguća zloupotreba takve registracije, te smo se složili da se u odgovarajuće propise mora upisati da onaj ko registruje takvo vozilo ima registrovan pčelinjak kao dokaz da je pčelar, kako se ne bi dešavali neželjeni slučajevi prevare i zloupotrebe. Jer, jedna zloupotreba mogla bi da naškodi velikom broju pčelara, pošto bi mogla da dovede do ukidanja takve pogodnosti, ako bi je dobili. Postoji i problem kako zapretiti kaznom u slučaju zloupotrebe radi njenog sprečavanja, jer takva kazna nije predviđena postojećim zakonom. Diskutovali smo o mogućim rešenjima. Na žalost, pravilnici nisu način da se ovakav problem reši i uredi, jer oni samo objašnjavaju kako neko zakonsko rešenje treba sprovoditi. Pravo rešenje bi bila Uredba, te ako se steknu uslovi da se Uredbom to i reši, to bi bilo najbolje rešenje, jer je to tehnički moguće. U svakom slučaju, postoji jaka želja da se izađe u susret pčelarstvu kao značajnoj grani poljoprivredne proizvodnje. Uz to, već sada, zbog klimatskih promena i intenzivnije poljoprivrede, ne može se živeti od pčelarstva bez selidbe košnica, te se sve veći broj pčelara opredeljuje za prevoz košnica sopstvenim kamionom, na klasičan način ili kontejnerima. 

Što se tiče našeg trećeg zahteva o ograničenju brzine pčelarskih vozila, kao dodatnom uslovu da nam se omoguće traženi ustupci na korist i pčelarstva i države, odgovoreno je da je to Zakon o bezbednosti saobraćaja već regulisao, te da se to može posebno regulisati tek prilikom prve izmene zakona, ne pre. 

Što se tiče našeg četvrtog zahteva, da se ukine obaveza posedovanja tahografa, odgovoreno je da je to u nadležnosti Ministarstva za infrastrukturu koje priprema Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju i kojim bi se to moglo regulisati, a obećana nam je pomoć i podrška tom našem zahtevu. Tako će SPOS vrlo brzo pripremiti takav zahtev i proslediti ga nadležnom Ministarstvu. 

Što se tiče našeg petog zahteva da se vodi računa da cena registracije pčelarskih vozila bude primerena trenutnom odnosu povlašćene i pune cene, odgovoreno nam je da to nije u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, i da oni na to nikako ne mogu da utiču. 

Što se tiče našeg šestog zahteva oko ukidanja treće tablice za prikolice, odgovoreno nam je da je to potpuno irelevantno, jer se po novom zakonu sve prikolice posebno registruju, nema više lakih prikolica i treće tablice. 

Što se tiče našeg sedmog zahteva da pčelarska vozila budu obeležena žutim rotacionim svetlom kao podrškom za veću bezbednost, odgovoreno je da je Zakonom o bezbednosti saobraćaja precizno regulisano ko takva svetla može da postavlja, te da bi se to moglo rešiti tek novim Zakonom, ako se bude menjao. 

Što se tiče našeg osmog zahteva da se ukinu ekološka i komunalna taksa, odgovor je sledeći. Komunalne takse reguliše lokalna samouprava i svako društvo pčelara pojedinačno, a u koordinaciji sa SPOS-om treba da se obrati lokalnoj samoupravi sa takvim zahtevom. Što se tiče ekološke takse, SPOS mora da se obrati Ministarstvu za ekologiju, što ćemo i učiniti u najkraćem roku. 

Što se tiče našeg devetog zahteva da se ne vraća "tablica" u roku od godinu dana ako neko registruje vozilo na kraće vreme od godinu dana, da bi se izbegli dodatni troškovi izdavanja nove, on je praktično prihvaćen i najverovatnije neće biti problema da se u odgovarajući pravilnik ubaci takva odrednica. 

Govoreno je i o visini naknade za puteve, koju bi zbog malog vremenskog korišćenja puteva od strane pčelarskih vozila trebalo smanjiti na neku minimalnu meru, te je dogovoreno da SPOS pošalje zahtev Ministarstvu za infrastrukturu koje reguliše ovu naknadu. Istom Ministarstvu biće upućen još jedan zahtev, ako to bude bilo potrebno, da se reguliše način smeštaja tereta na vozilima na kojima nisu ugrađene košnice. 

Nakon ovog sastanka, održan je još jedan sastanak, sada sa državnim sekretarom gospodinom Draganom Markovićem, gde smo rezimirali dogovoreno i dogovorili dalji tok pregovora. 

Na kraju, ostaje nam samo da izrazimo veliko zadovoljstvo kvalitetnim i produktivnim razgovorima sa nadležnima koji su učinili sve što su mogli da nam izađu u susret, i nastaviće da zajedno sa nama traže rešenja preostalih problema. Glavni problem je svakako rešen, i to je veoma važno za srpsko pčelarstvo. Hvala svim našim sagovornicima, a posebno gospodinu Markoviću, na izraženoj dobroj volji i dobroj nameri da se pčelarstvo ne guši na još jedan način, kako je to moglo da nam se dogodi, da nismo pravovremeno reagovali. 

Takođe, na sastanku smo shvatili koliko je sve ovo zapravo kompleksan problem, čije je rešenje protkano kroz više ministarstava i institucija, te nije ni čudno što je sve to tako godinama bilo regulisano, kako je bilo regulisano. Ovo je veliki posao, ali je važno da je započet, i da je glavni problem rešen odmah. Ostali "sitniji", ali nikako manje važni problemi, rešavaće se sukcesivno u hodu. Na svakom putu najvažnije je načiniti prvi korak. Njega je SPOS učinio još pre više od godinu dana po ovom pitanju, i do sada su rešena dva najveća problema, registracija kraća od godinu dana i tehnički pregled bez odlaska na valjke. Idemo dalje. 

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien