SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OSNOVANO SAVETODAVNO POLJOPRIVREDNO UDRUŽENJE NIŠAVSKOG OKRUGADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.394

Danas je 12 poljoprivrednih udruženja stočara, voćara i vinogradara Nišavskog okruga u Nišu održalo osnivačku skupštinu Savetodavnog poljoprivrednog udruženja Nišavskog okruga (SPUNO). Osnivanje ovog udruženja nalazi se pod pokroviteljstvom LEDIB programa za lokalni ekonomski razvoj koji na teritoriji Nišavskog okruga finansira Vlada Kraljevine Danske. Među 12 osnivača je i Društvo pčelara Aleksinac, kao jedino pčelarsko udruženje iz okruga koje je uzelo učešće u ovom projektu.

Razlog osnivanja SPUNO jeste osnivanje Poljoprivredne savetodavne službe u Nišavskom okrugu, koju će udruženje osnovati nakon izrade svih potrebnih planova i projekata, a po uzoru na najbolju poljoprivrednu savetodavnu službu u svetu – savetodavnu službu Danske. Danska savetodavna služba je san svakog poljoprivrednika u svetu. Poljoprivrednicima pruža sve vrste usluga i informacija bukvalno u svakom trenutku tokom svakog dana u godini, i tako mu štedi i vreme i novac. 

             

Danas je Udruženje osnovano i izabrani su Upravni odbor, Nadzorni odbor i predsedavajući Skupštine. 

Upravni odbor čini 5 članova izabranih na osnovu više kriterijuma (branšni, teritorijalni, stručni, iskustveni…). Članovi Upravnog odbora su i predsednik i zamenik predsednika. Za predsednika je izabrana gospođa Ivana Krstić iz Svrljiga, direktorka Zemljoradničke zadruge "AECKOOP" koja se bavi otkupom i preradom mleka. Čestitamo! 

Gospođa Ivana Krstić, predsednica SPUNO 

Društvo pčelara Aleksinac zahvaljuje se Fondu za razvoj poljoprivrede opštine Aleksinac, udruženju poljoprivrednih stručnjaka Agrovet menadžment i drugim poljoprivrednim udruženjima koja su osnivači SPUNO na podršci da i pčelari uđu u ovaj program, kao i LEDIB-u koji je prihvatio naša bogata organizaciona iskustva, a što je sve rezultovalo i time da Društvo pčelara Aleksinac dobije čast da u petočlanom Upravnom odboru SPUNO ima jednog člana. 

Laicima se možda čini da pčelari nemaju interesa da budu u ovakvom udruženju, ali je nama odavno jasno da je budućnost cele poljoprivrede isključivo u udruživanju i držanju zajedno svih grana poljoprivrede. Uz to, pčelari su uglavnom i voćari i vinogradari i dužni su da sa njima razvijaju saradnju po svim osnovama, jer bez pčelarstva nema ni poljoprivredne proizvodnje. Da nema pčela u Srbiji, srpska poljoprivreda bi godišnje prihodovala celih 465 miliona evra manje, što su naučnici iz Velike Britanije dokazali pre četiri godine. Uz to, organizovanje prave i efikasne savetodavne službe doprineće pravovremenim intervencijama hemijskim preparatima u poljoprivrednoj proizvodnji i smanjiće zadesna trovanja pčela. Zato je u vitalnom interesu Društva pčelara Aleksinac da ovo udruženje radi punom snagom i da ostvari cilj, tj. da osnuje Savetodavnu službu po principima rada savetodavne službe Danske. Učinićemo sve što je u našoj moći da pomognemo da njegov rad bude maksimalno uspešan. 

Društvo pčelara Aleksinac 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien