SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

RUKOVODSTVO SPOS-a U POSETI KOSOVU I METOHIJIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.236

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije dr med. Rodoljub Živadinović u pratnji zamenika predsednika SPOS-a Milutina Petrovića, boravio je 31. oktobra i 1. novembra 2009. godine u prvoj zvaničnoj poseti od strane SPOS-a Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija nakon rata 1999. godine. Delegaciju su pratili, sve vreme puta, predsednik društva pčelara iz Leposavića Radomir Bogdanović, i pčelar iz Leposavića, Goran Milojević.

31. oktobra u 10.30 održan je sastanak sa predsednikom DP „Ibarski cvet“ u Leposaviću, Radomirom Bogdanovićem, i članovima društva. Razgovaralo se o aktuelnim dešavanjima u radu SPOS-a, kao i problematici pčelarstva na tom području.

Na istu temu se u  12 časova razgovaralo sa predstavnicima  DP „Sokolica“ u Zvečanu. U prisustvu predsednika Novice Vlaškovića i okupljenih pčelara razgovor je protekao u radnoj i konstruktivnoj atmosferi.

Zatim se delegacija uputila ka Pećkoj Patrijaršiji. Manastir Pećka Patrijaršija ima pčelinjak od oko 50 pčelinjih zajednica. Posle obilaska manastira razgovaralo se sa mati Julijanom koja je od 1956. godine zadužena za pčelinjak, kao i mati Mitronom koja se od pre par godina pridružila aktivnostima na održavanju pčelinjaka. Nekoliko korisnih saveta vezano za tehnologiju pčelarenja, zazimljavanja i lečenja, kao i dogovora oko konkretne pomoći manastirskom osoblju, dobilo je sestrinstvo Pećke Patrijaršije. Časopis „Pčelar“, iako uredno slat, nije stizao u manastir. Dogovoreno je da se ubuduće časopis, a i ostala potrebna pomoć, distribuira preko manastira Visoki Dečani.

Oko 17.30 delegacija je stigla u manastir Visoki Dečani. Po blagoslovu preosvećenog Vladike Teodosija Igumana Manastira dočekani smo sa visokim počastima. Obišli smo manastir, prisustvovali večernjoj molitvi, a do duboko u noć proveli u stručnom pčelarskom razgovoru sa ocem Kirilom koji je zadužen za manastirski pčelinjak. Manastir poseduje 25 pčelinjih zajednica koje se trenutno nalaze u Velikoj Hoči na zimovanju. Noć smo prespavali u manastirskom konaku, a ujutru produžili put Štrpca.

Sunčano vreme u novembru je učinilo još prijatnijim putovanje metohijskim prostorom (Dečani, Peć, Đakovica, Prizren). Zahvaljujući Dejanu Jankoviću iz Štrpca obišli smo jedan pčelinjak  (na 900 mnv) i održali sastanak sa pčelarima u Štrpcu. Podno Šare nije aktivno ni jedno udruženje pčelara, pa je podržana inicijativa tamošnjih pčelara predvođenih Miljanom Krstićem da se aktivira udruženje. Predstavnici SPOS-a su obećali svu vrstu pomoći oko prevazilaženja organizacijskih problema, jednog besplatnog predavanja, kao i slanje izvesnog broja besplatnih primeraka časopisa „Pčelar“ iz ove godine kako bi se pčelari upoznali kakav je njegov današnji sadržaj. U Štrpcu je ostvaren kontakt i sa Društvom pčelara "Župa med" iz Rečana, kao i vlasnikom firme Apikos iz Peći, Ferimom. 

Zatim se delegacija uputila ka Gračanici. Posle obilaska manastira Gračanica i razgovora sa mati Teodorom koja je zadužena za manastirski pčelinjak, održan je sastanak sa pčelarima DP „Trmka“ iz Gračanice. Zahvaljujemo Stojanu Jovanoviću, predsedniku udruženja, kao i njegovim kolegama, na organizaciji aktivnosti u Gračanici. 

Napominjem da je putovanje potpomognuto od strane SO Leposavić, a posebnu zahvalnost dugujemo Goranu Milojeviću (drugi sleva na donjoj fotografiji), pčelaru iz Leposavića koji je pomogao u organizaciji obilaska manastira i sigurne i bezbedne vožnje.

Radomir Bogdanović,
predsednik DP "Ibarski cvet" iz Leposavića 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien