SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

MALA PLANA VELIKIH PČELARADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.849

Udruženje pčelara „Pčelica“ iz Prokuplja, šestu godinu za redom, obeležilo je svoju krsnu slavu Sveti Prokopije, koja je istovremeno i krsna slava Prokuplja, grada nazvanog po njegovom hramovnom svecu, Svetom Prokopiju.

Domaćin slave, Dobrica Trmčić, sa suprugom Dragicom ugostio je oko 50 pčelara, na svom porodičnom domaćinstvu u mestu Mršelj, na južnoj padini planinskog masiva Jastrepca. Među gostima su bili predstavnici Poljoprivredno savetodavne službe Igor Petrović, Marinko Jovičić i Dejan Tomić, iz Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija iz Prokuplja Saša Milosavljević i predsednik RAPOJS-a Vlastimir Spasić iz Niša.

Pored prijatnog druženja i razgovora, gosti su mogli da uživaju u prelepom pejzažnom ambijentu dvorišta domaćina, u čijem sadržaju je i pčelinjak sa oko 50 DB košnica. Deo pčelinjaka Dobrica je odselio u podnožje Velikog Jastrepca u zaseok Brčani.
– Meda ove godine neće biti, kao uostalom i u celoj Srbiji, ali ono što ohrabruje je to što su pčelinja društva u dobroj snazi, sa dobrom količinom legla. Nadam se da će livadske biljke koliko toliko zamediti i da će pčele sakupiti deo zimnice, najkraći je izveštaj domaćina Dobrice, u pogledu ocene stanja na pčelinjaku.

Proslava slave, nastavljena je u Lovačkom domu u Maloj Plani, na tradicionalan, slavski i srpski način, uz med, vino, presecanje slavskog kolača i blagoslov sveštenika, uz bogatu tradicionalnu trpezu. Slavsku atmosveru upotpuniše zdravice i blagoslovi, redom: domaćina slave Trmčića, predsednika RAPOJS-a Spasića, predsednika udruženja Joksimovića, člana IO Udruženja Aranđelović Ljubisava – Bise, vrednog i rečitog Laze i Veselinovića – Vese doajena prokupačkih pčelara, sve sa najlepšim željama, da naredna godina bude berićetna i bogatija od ove.  

Udruženje pčelara “Pčelica” iz Prokuplja, koje ove godine broji 80 pčelara, od kojih su 60 članovi SPOS-a i RAPOJS-a, sledeće godine obeležiće vredan jubilej: Četrdeset godina svog postojanja. Pripreme već su počele, a program obeležavanja jubileja predviđa i organizaciju značajnog međunarodnog stručnog skupa u saradnji sa Asocijacijom i  SPOS-om.

Ali nisu samo druženje i slavska atmosfera jedini utisci, koje sam poneo sa ove posete. Ono što me je posebno zadivilo, to je da je u širem reonu Male Plane, koja je inače nezaobilazna na putu Prokuplje – Kuršumlija, veliki broj lepo uređenih pčelinjaka, uglednih prokupačkih pčelara. Davno data obećanja mnogim topličkim pčelarima da ih posetim, ispunio sam na dan Sv. Prokopija, ove 2014. godine, posetom pčelinjacima: Vukića Joksimovića, Ljubisava Aranđelovića – Bise, Dobrice Trmčića, i mnogih drugih, na čije pčelinjake s puta bacismo pogled. Radost i zadovoljstvo viđenim bilo je obostrano.
Mala Plana, u svoje okrilje, okupila je velike topličke pčelare.
 

Vlastimir Spasić – Niš

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien