SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OBRAĆANJE PČELARIMA DIREKTORA POKRAJINSKOG FONDA ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE AP VOJVODINEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.816

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede je tokom 2010. godine doneo odluku o raspisivanju kreditne linije namenjene pčelarstvu.

Razlozi za ovu kreditnu liniju leže u zahtevu pčelara da se preko kreditnih linija obezbede sredstva za razvoj. U pitanju su povoljna kreditna sredstva sa kamatnom stopom od 1,9% na godišnjem nivou koja značajnije ne opterećuje glavnicu podignutog kredita. Pored povoljne kamatne stope korisnik kredita ima na raspolaganju i grejs period od dve godine koji omogućava ravnomerni razvoj pčelaru a povraćaj kredita iznosi 18 meseci. Uz sve povoljnosti koje su navedene sredstva se mogu koristiti za nabavku pčelinjih rojeva, novih košnica i opreme za pčelarstvo kao i za nabavku kamiona sa prikolicom registrovanom za pčelarenje. U pitanju je nabavka isključivo nove opreme. Visina sredstava iznosi do 5.000 evra po korisniku za sve 4 stavke navedene u konkursu. Do sada je kredit koristilo 46 pčelara, a visina dodeljenih sredstava iznosi 195.000 evra.

Fond za razvoj poljoprivrede je spoznao značaj pčelarstva na teritoriji Vojvodine i time omogućio razvoj ove grane poljoprivrede. O značaju i korisnosti pčela nepotrebno je govoriti, u današnje vreme možda bi ipak ljudska svest mogla da se opredeli korišćenju pčelinjih proizvoda u većoj meri. Svojstva meda i ostalih pčelinjih proizvoda koja ga svrstavaju u proizvod hrane i leka daju mogućnost zdravijem i kvalitetnijem životu.

Pored navedenih aktivnosti izdvojena su i značajna sredstva za formiranje testne stanice u Kovilju koja bi pčelarima omogućila nabavku kvalitetnih selekcionisanih matica. Aktivnost Fonda se proteže i na obilazak pčelara i pčelarskih manifestacija širom Vojvodine. Ubeđeni smo da se našim radom pčelarstvo vraća na mesto koje mu i pripada.

 

S poštovanjem,
Dipl. ing. Szabó József
Direktor Pokrajinskog Fonda za razvoj poljoprivrede
 
www.spov.info

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien