SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

STUDENTI FAKULTETA VETERINARSKE MEDICINE NA STRUČNOJ EKSKURZIJI U LIPOVCUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.624

Nastavnici Katedre za biologiju uz podršku uprave i Studentskog parlamenta Fakulteta veterinarske medicine i Saveza pčelarskih organizacija Srbije organizovali su trodnevnu stručnu ekskurziju za studente Fakulteta veterinarske medicine u okviru predmeta Uzgoj i nega pčela.

U periodu od 23. do 25. maja 2014. godine u mestu Lipovac kod Aleksinca u organizaciji prof. dr Zorana Stanimirovića i doc. dr Jevrosime Stevanović, 60 studenata i dva saradnika (dr vet. med. Uroš Glavinić i dr vet. med. Branislav Vejnović) imalo je priliku da, u posebnim uslovima i prelepom ambijentu, obnovi sve ono što je o pčelarstvu slušalo tokom prethodnog semestra, ali i da vidi neke posebne veštine i „tajne pčelarskog zanata“ od profesionalnog pčelara i pedagoškog savetnika Slavoljuba Rakočevića. Tokom tri dana studenti su, pored predavanja svojih nastavnika, imali zadovoljstvo da od lidera u pčelarstvu Srbije, predsednika SPOS-a dr Rodoljuba Živadinovića slušaju o Načinu organizovanja pcelara u Srbiji i svetu. Dragocena i inspirativna predavanja o karakteristikama pčelinje paše, tehnologijama pčelarenja i dobroj pčelarskoj praksi studentima je, na poseban način zahvaljujući ogromnom pedagoškom, a pre svega pčelarskom iskustvu, održao gospodin Slavoljub Rakočević, jedan od najboljih pčelara na ovim prostorima i šire. Na pčelinjaku gospodina Rakočevića i obližnjem pčelinjaku manastira Sveti Stefan studenti su imali piliku da se sretnu sa odličnom pčelarskom praksom i primene sve do sada naučeno.

Odgoj matica predstavlja, kako se to u pčelarskom svetu kaže, „poeziju pčelarenja“, pa je razumljivo od kolikog značaja je studentima bio praktičan prikaz svih koraka u procesu odgoja matica na pčelinjaku Rakočević.

Ovom prilikom Slavoljubu Rakočeviću dodeljeno je rešenje o uključenju kao saradnika na projektu III 46002 (finansiran od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja) čiji je rukovodilac prof. dr Zoran Stanimirović.

Pored najkvalitenijih predavanja i izvanrednih terenskih vežbi, kvalitetu ekskurzije doprineo je i odličan smeštaj u odmaralištu „Lipovac“, domaća kuhinja i ljubaznost osoblja. U prirodnom ambijentu, izdvojeni od gradske buke i u neposrednoj blizini manastira Sveti Stefan, studenti su, pored novih znanja i veština iz oblasti uzgoja i nege pčela, uspeli da se odmore, druže i bave različitim sportskim aktivnostima.

Prof. dr Zoran Stanimirović
Šef Katedre za biologiju Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu

 

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien