SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SPOS NA NAJVEĆEM SAJMU HRANE NA SVETU „SIAL“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.290

Kao što smo i najavili, zahvaljujući pomoći Agencije za promociju izvoza Vlade Republike Srbije (SIEPA), SPOS se predstavio potencijalnim kupcima meda na najvećem sajmu hrane na svetu, SIAL, od 17. do 21. oktobra 2010. godine, na zajedničkom nacionalnom štandu sa 11 velikih srpskih firmi iz prehrambene industrije: Vino Župa, Centroproizvod, Pionir, Food land, Frigogrand, Agranela, Fungojug, Planten, Sicoberry, Frigonais i Biotrend Donato.

Troškovi zasebnog štanda na ovom prestižnom sajmu iznosili bi oko 20.000 evra, ali su, zahvaljujući SIEPI i Vladi Srbije, svih navedenih 11 firmi, pa i SPOS, štand dobili besplatno, jedina obaveza je plaćanje upisa u katalogu sajma i troškovi odlaska na sajam. Zahvaljujemo SIEPI i Vladi Srbije na pomoći, ovo je prvi put da je SPOS prezentovao proizvodnju svojih članova na ovakvom prestižnom mestu.

Sajam SIAL održan je na pariskom sajmištu, u prigradskom mestu Villepinte, koje se nalazi na 35 km od Pariza.

Koliko je Sajam SIAL prestižan, najbolje govori informacija da je ulaznica za posetioce za sajam 100 evra, što znači da sajmu prisustvuju samo profesionalni kupci, kojih je na prošlogodišnjem sajmu bilo čak 100.000 iz celog sveta.

Na donjoj fotografiji možete pogledati izgled štanda Srbije, i mesto na kome je SPOS izlagao i promovisao srpski med.

Sve o sajmu SIAL možete pročitati na zvaničnom sajtu, tj. OVDE.

Izuzetno smo zadovoljni rezultatima sajma, koji su izvan svih, čak i najoptimističnijih očekivanja. Nismo mogli ni da pretpostavimo da efekat izlaganja na ovakvom sajmu može daleko prevazići efekte izlaganja na izložbi APIEXPO na Kongresu Apimondije prošle godine. Očigledno da prave kupce više zanima med od pčelarstva, te je to verovatno i razlog što ih je na ovom sajmu bilo u maksimalnom broju.

Ipak, broj potencijalnih kupaca nije glavni rezultat sajma. Najvažniji rezultat je što smo konačno stupili u kontakt sa kupcima "prve ruke" od kojih se naredne godine možda može očekivati i nešto veća cena meda u tom trenutku nego kod ostalih kupaca. Oni su nam do sada bili nedostupni, jer oni kupuju samo od proverenih dobavljača, u koje imaju poverenja. Naše predstavljanje kao Asocijacije pčelara Srbije odavalo je visok nivo ozbiljnosti, što je svakako doprinelo početnom razvijanju dobrih odnosa. Mnogi potencijalni kupci su pronašli nas, preko kataloga, dok smo neke od njih pronašli mi, jer smo ih posetili na njihovim štandovima.

Sa većinom potencijalnih kupaca je već dogovoreno dostavljanje ponuda u vreme kada su im potrebne odgovarajuće količine meda, a svega par dana nakon održavanja sajma, dobili smo tri zahteva za ponudom od nekih od potencijalnih kupaca, koji su na sajmu samo uzeli naše kontakte, bez detaljnijih razgovora. Detaljniji razgovori vođeni su sa nekoliko firmi na prostoru štanda, gde je SIEPA obezbedila stolove za razgovor i dogovore.

Novine koje nam može doneti naredna godina ako budemo konkurentni sa kvalitetom i cenama, svakako su izvoz meda u malim pakovanjima, što su nam tražile čak četiri firme, zatim potencijalni izvoz svežeg polena od vrba (uz dominaciju polena ove biljne vrste od 70%), i svakako izvoz u bačvama za kupce "prve ruke". Jedan od takvih kupaca posetiće nas već kroz nešto više od mesec dana, sa željom da nas upozna i na licu mesta vidi od koga će kupovati med, ako dogovor bude postignut. Novina su i preliminarni dogovori za plasman meda firmama koje med koriste za spremanje različitih prehrambenih proizvoda.

Ostaje nam da uložimo maksimalne napore da postignemo dogovore, ali i da proizvedemo potrebne količine meda.

Divni kontakti uspostavljeni su i sa našim firmama na srpskom štandu, od kojih recimo Pionir kupuje med za svoje proizvode, a jednoj od firmi potreban je med za svoje finalne proizvode koje planira da pravi od naredne godine.

Još jednom puna zahvalnost SIEPI i Vladi Srbije što su nam omogućili da pod ovako povoljnim uslovima učestvujemo na ovom prestižnom sajmu i ostvarimo odlične kontakte! Nadamo se daljoj saradnji i zajedničkim uspesima.

Svo vreme našu pažnju plenila je velika volja poslenika SIEPE da učine sve što mogu da pomognu svim izlagačima, pa i nama, da ostvare maksimalne efekte na ovom sajmu! Sve su to mladi ljudi, što još jednom dokazuje da mladost uvek pobeđuje. Posebnu zahvalnost upućujemo gospodinu Igoru Novakoviću i njegovim najbližim saradnicima na svesrdnoj pomoći!

Štand Srbije posetio je i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije gospodin Milan Petrović, a naša delegacija je iskoristila priliku i sa njim obavila razgovor o aktuelnoj pčelarskoj problematici koju Ministarstvo može da reši.

 

SRPSKI ŠTAND
IZ RAZLIČITIH PERSPEKTIVA

 

"Udarna pesnica" SIEPE
 

Novi direktor firme Buram iz Nemačke
koja trenutno kupuje srpski med u organizaciji SPOS-a

 

Štand SPOS-a

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien