SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

STUDIJSKA POSETA ITALIJIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.955

Studijsku posetu Italiji fiinansirala je EU, a realizovala regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ pod nazivom „Bašta Srbije“. Poseta je organizovana za četiri srodne grupacije, a to su bili: pčelari, voćari, povrtari i cvećari.

Poseta je bila u periodu od 18. do 22. oktobra 2010 god. u regionu Emilija Romanja. Posete su bile u okolini gradova Bolonje i Cesene.

Prvog dana  imali smo sastanak sa konsultantima  zadruge  Area Europa, g-din Marco Foscini i  g-din Giulio Campagna, koji su nam predstavili aktivnosti studijske posete. Naredni sastanak smo imali sa g-din Piel Lorenzo Rossi, direktorom Confcooperative Provincije Forli-Cesena. Konfederacija Italijanskih zadruga, osnovana je 1919 godine, uključuje gotovo 20.000 zadruga, preko 4 mil. članova i 400.000 zaposlenih. Organizovana je u 8 nacionalnih udruženja, a godišnji promet iznosi 42 mil. evra. U provinciji Forli-Cesena uključeno je 228 zadruga, i 12.417 zaposlenih kao i 41.549 članova, a godišnji promet iznosi 3.278 mil. evra.

 

 

 

Naredni sastanak je bio sa g-din Gian Luca Bagnara, poverenikom za poljoprivredu Provincije Forli-Cesena koji je i medjunarodni ekspert iz oblasti agro biznisa.

Naravno posle ova tri sastanka i prezentovanja, kako to oni rade, posetili smo grupu  OROGEL, koja je prvi Italijanski proizvodjač smrznutog povrća. Zadruga okuplja oko 2.000 poljoprivrednih proizvodjača, i specijalizovana je za proizvodnju i preradu voća i povrća. Zadruga poseduje oznaku organske i integrisane proizvodnje.


 


Naredni dan, možemo slobodno reći bio je posvećen pčelarima. Posetili smo zadrugu CONAPI koja se nalazi u Monterenzio u okolini Bolonje. Zadruga postoji gotovo 30 godina, a bavi se proizvodnjom meda i okuplja oko 1.100 pčelara iz cele  Italije. Zadruga analizira i proverava kvalitet meda, pakuje i distribuira različite vrste meda širom Italije. Zadruga godišnje plasira oko 2.200 tona meda od malih hotelskih pakovanja pa sve do tegli kilogramskog pakovanja. Od godišnje distribucije od 2.200 tona, oko 900 tona pripada medu organske proizvodnje koji je skuplji kako u otkupu tako i u maloprodaji za 30%.


 

 

Članovi zadruge za med koji predaju dobijaju novac u 12 mesečnih podjednakih rata. Zadrugar daje 3% od prodate količine meda zadruzi kao vid članarine. Na teritoriji  Italije ima desetak vrsta sortnih medova koji se utvrdjuju polenskom analizom, ali cene su približno iste i iznose oko 3,5 € za kilogram. Jedino Bagremov med iznosi oko 5 €. Na ove otkupne cene meda treba dodati 30% za organske medove.

Cena meda u maloprodaji zadruge CONAPI,  naravno u super marketima za kilogram bagrema iznosi 9,1 € , a za cvetni med iznosi oko 8 €.


 

 

Po završetku posete pčelarske zadruge, posetili smo preduzeće UNITEC u Lugo, jedno od vodećih preduzeća koje se bavi inovacijama i proizvodnjom  mehanizacije za sortiranje, pakovanje, kontrolu i preradu voća i povrća. Godišnji promet iznosi 18 mil.evra a preduzeće radi širom sveta. U perduzeću Unitec su nam prezentovali njihove mašine za klasiranje voća i povrća.


 

Istog dana imali smo posetu još jednoj zadruzi, ovog puta zadruga u Cvećarskom sektoru.  Zadruga se nalazi u Bagnacavalli zove se ROSE FIORI. Jedna je od vodećih zadruga u cvećarskom sektoru, osnovana je 70-ih godina, kao socijalni projekat za podršku poljoprivrednim porodicama i domaćicama. Danas okuplja 80 proizvodjača i ima godišnji promet od 5,4 mil.evra a proizvodi oko 50 vrsta ruža, orhideja, ljiljana itd.


 

Pri kraju radnog dana posetili smo preduzeće za prizvodnju pčelarske opreme u FEANZI  preduzeće se zove LEGA Sri. Glavni je proizvođač alata i opreme u  Italiji za pčelare. Kao porodično preduzeće osnovano je 1937 god. Obišli smo kompletan pogon i prisutvovali kompletnoj izradi prohromske abalaže za med, od početka do završetka procesa, videli par linija za pakovanje meda, liniju  za livenje satnih osnova i mnogo toga drugog.


 

Poslednjeg dana studijske posete Italiji posetili smo pijacu za promet voća i povrća na veliko u Ceseni.  Pijaca je smeštena na 60.000 m2. Godišnji promet robe iznosi 700.000 t. robe od čega se proda  40-45% povrća i 30-35% svežeg voća. Pijacom upravlja konzorcijum od 4 opštine iz okolnog područija, a godišnji promet iznosi 70 mil. evra.

Po obilasku pijace imali smo još jedanu prezentaciju g-din Alessandro Zampagna, koji je direktor Regionalnog inovativnog centra Centuria  regiona Emillia-Romagna. Regionalni inovacioni centar Centuria  specijalizovan je za ruralni razvoj i inovacije u agro biznisu.

Time se i završila jedna uspešna poseta (pored pčelara, i cvećara, voćara, povrtara) Italiji, regionu Emilija Romanja. Ovom posetom imali smo priliku da se uverimo kako oni funcinišu, i doneli u Srbiju dosta pozitivnih utisaka koje ćemo naravno primeniti i kod nas radi uspešnijeg rada u samoj proizvodnji.


Dejan Milošević

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien