SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVI LEK PROTIV VAROEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 10.324

Već više godina unazad, nakon pojave Thymovara i Apiguarda, nije se pojavio novi lek protiv varoe na tržištu, koji bi mogao da dostigne efekte ova dva leka. Najzad, izgleda da dobijamo jedan stvarno dobar lek koji će ih prevazići po efikasnosti, ako su tačne tvrdnje proizvođača, a nadamo se da će BASF kao proizvođač, smoći snage da i po ceni konkuriše navedenim lekovima.

Radi se o novom preparatu firme BASF koji je razvijan zajedničkim radom sa kanadskom naučnom grupom NOD koju su još 1997. osnovali kanadski pčelari, sa jedinim ciljem da se bavi razvojem novih lekova za pčele. Preparat se zove MAQS (Mite Away Quick Strip). Lek je u vidu biorazgradljivih traka u kojima se nalazi gel na bazi bilja sa inkorporiranom mravljom kiselinom. Trake su tanje od tela pčele, pa je mnogo lakše primeniti ga stavljanjem na satonoše, nego recimo Apiguard. Nivo mravlje kiseline u medu se posle tretmana nalazi u normalnim prirodnim granicama. Nema nikakvog rizika po prirodnu okolinu ili po pčelinje proizvode. Oblik leka omogućuje da dovoljna količina mravlje kiseline uđe u poklopljeno leglo i uništi varou, pre svega mužjaka, koji onda ne može da oplodi ženku, i tu je kraj. Lek ubija skoro 100% mužjaka i u radiličkom i u trutovskom leglu, i oko 95% odraslih varoa na pčelama. Ženke varoa u trutovskom leglu ubija od 65% do 80%, a u radiličkom leglu preko 95%.

Lek deluje samo 3 dana, a eksperimenti pokazuju realnu efikasnost od čak 97%. Eksperimenti su sprovođeni u Kanadi, Francuskoj, kao i nekoliko američkih država (Havaji, Florida, Teksas i Ontario) tokom 2009. godine. Oni koji žele da pogledaju rezultate naučnih ispitivanja po pitanju efikasnosti, to mogu da učine na ovoj internet adresi: www.miteaway.com/html/research.php

Novi lek je za sada registrovan samo u SAD-u (Havaji), a očekuje se da u Nemačkoj bude registrovan 2012. godine. Federalna registracija u SAD-u očekuje se 2011. godine.

Iako se sve o leku zna još od proleća ove godine, prodaja u SAD-u kreće tek sada, u jesen, ali je cena još uvek nepoznata.

 Priredio:
Dr med. Rodoljub Živadinović

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE