SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PREDSEDNIK SPOS-a POSETIO RUSKU FEDERACIJUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.019

Na poziv organizatora Prvog međunarodnog foruma pčelara u Jaroslavu, i Međunarodnog naučno-praktičnog pčelarskog foruma u Novosibirsku, predsednik SPOS-a održao je dva besplatna predavanja u Rusiji na teme iz apiterapije i organizovanosti pčelarstva u Srbiji.
Prvo predavanje održano je u Jaroslavu 13. avgusta, a drugo u Novosibirsku 15. septembra 2010. godine. Predavanja su održana na ruskom jeziku, što su prisutni posebno pozdravili.
Forum u Jaroslavu organizovan je povodom 1000 godina postojanja ovog grada, uz podršku gradskih vlasti. Interesantno je da je oficijelni sponzor foruma bila kompanija Mineli iz Kragujevca, čiji proizvodni program je prezentovao lično vlasnik kompanije, Milivoje Milošević. Naučni deo skupa bio je odlično organizovan, pod nazivom: Međunarodna naučno-praktična konferencija "Savremeno pčelarstvo, problemi, eksperimenti i nove tehnologije". Na žalost, profesori Lebedev i Krivcov koji su, pored ostalih, trebali da vode neke od naučnih sekcija, nisu došli zbog požara u okolini Instituta za pčelarstvo u Ribnoju. Forum praćen pčelarskom izložbom održan je u velikoj hali kulturno-izložbenog kompleksa grada Jaroslava.
Forum u Novosibirsku organizovao je Savez pčelara Sibira zajedno sa ruskom Akademijom poljoprivrednih nauka i Akademijom medicinskih nauka (uz pomoć još 12 visokih institucija Rusije iz različitih oblasti), a pod motom "Pčelinji proizvodi – zdravlje nacije". Forum je organizovan u Domu naučnika ruske Akademije poljoprivrednih nauka u Novosibirsku. Tokom foruma, organizovan je zasebni okrugli sto o pčelarstvu Srbije, gde je na pitanja prisutnih tokom skoro dva sata odgovarao predsednik SPOS-a.
Tokom oba skupa, predsednik SPOS-a imao je punu tehničku pomoć Genadija Taranova, jednog od rukovodioca Carskog pčelinjaka u prirodno istorijskom parku Izmajlovo u centru Moskve (park prirode koji se prostire na čak 1608 hektara, i čini pluća Moskve). Inače, predsednik SPOS-a učestvovao je u otvaranju manifestacije "Medeni spas" u okviru Carskog pčelinjaka u Moskvi. To je bio poseban doživljaj, naročito kulturni program koji je pratio otvaranje manifestacije (divna stara ruska muzika, pčelarske tradicionalne pesme, dečje pesme sa decom iz publike koja su igrala spontano, otvaranje i vrcanje meda, a zatim degustacija od strane prisutnih, pre svega dece).
Posebnu zahvalnost predsednik SPOS-a duguje Zoranu Nikoliću, pčelaru iz Crne Trave i srpskom preduzetniku koji radi u Moskvi, a koji mu je pružio kompletnu pomoć u svakom pogledu tokom ova dva boravka u Rusiji. On je zaista pravi srpski ambasador pčelarstva u Rusiji! Obećao je da će pokušati da pronađe kupce za naš med i na teritoriji Rusije. Inače, Rusija ima veoma visoke cene meda, ali u dosadašnjim kontaktima sa njihovim otkupljivačima, SPOS nije uspeo da pronađe kupce koji su spremni da plate i ovu cenu koju sada imamo, a kamoli veću. Med se uvozi uglavnom iz zemalja koje ga plasiraju po neverovatno niskim cenama (Kina, Argentina…), i kupci praktično ne žele da plate više. Rusija, inače, ima dosta svog meda, od mnogo vrsta bilja, jer je to jedna zaista ogromna zemlja. Na izložbi u Jaroslavu prisustvovao je pčelar koji je putovao 9000 km kako bi ponudio svoj med potrošačima.
Evo cena meda kod pčelara na izložbama: Najjeftinije se med može dobiti kod pčelara na izložbama po ceni od 750 dinara. Inače, prosečna cena se kreće od 875 dinara do 2000 dinara. I prodaje se solidno. Oni kažu da se sad prodaje slabije nego prošle godine, ali ljudi dolaze u velikom broju na izložbu koja se nalazila u sajamskoj hali, daleko od bilo kakve pešačke staze ili nečeg sličnog. Kult meda je veoma jak, konzumira se u velikim količinama i posebno ceni.
Šumski med je najjeftiniji – 750 dinara, heljdin med je 1250 dinara, kestenov med 2000 dinara, med sa propolisom od 1125 dinara do 1750 dinara, medni poklopčići 875 dinara, med sa matičnim mlečom od 1750 dinara do 2125 dinara, med od crnog klena (?) 2000 dinara, med od jabuka 1875 dinara, med od esparzete 2125 dinara, lipov med od 1250 dinara do 1750 dinara, planinski tamni med 1250 dinara, med sa pergom (ali dominira perga u izvornom obliku!) je od 3750 do 5000 dinara pa i do 6250 dinara, bagremov med od 1375 dinara do 1750 dinara (ali njihov bagrem ne liči mnogo na naš po ukusu), med sa polenom 2500 dinara, med od korijandera 2000 dinara, med od pomorandže 1000 dinara, med od facelije 1000 dinara.
Kilogram čiste perge kreće se oko 8750 dinara, a polena 3750 dinara, ali to je u pakovanjima od po 100 grama.
Način prodaje meda je tradicionalan, jer kupci meda i dalje žele da ga kupuju kao nekada, iz ćupova, sada iz plastičnih i drugih kanti. Naime, na pčelarskim izložbama med se retko prodaje u teglama, jer kupci žele da svaki med probaju direktno iz velikih kanti, te da kupe onaj koji im se dopadne. Med se zatim kutlačama sipa uglavnom u plastične posude, široke i niske, i to bez posebne pažnje, med curi niz posude. Naši veterinari bi ovim sigurno bili frapirani, ali to je u Rusiji sasvim uobičajeno i predstavlja tradiciju duboko ukorenjenu u narodu. Kristalisani med se na izložbe donosi upravo u kristalisanom stanju, narod veoma dobro zna da je upravo to garancija prirodnosti meda.
I na kraju, valja spomenuti i susret predsednika SPOS-a sa zamenikom predsednika Komiteta za poljoprivredu ruske Dume (ruska Narodna skupština) u Jaroslavu. Gospodin Borcov Nikolaj Ivanovič, principijelno je izrazio stav da je Komitet za poljoprivredu ruske Dume spreman na saradnju u sferama gde ima uticaja.

 

JAROSLAV

Otvaranje manifestacije

 

Otvaranje manifestacije

 

Učešće na forumu
 

Predavanje predsednika SPOS-a

 

Pogled na izložbenu salu

 

Pčelarski štand na izložbama u Rusiji

 

Ovako se prodaje med na izložbama u Rusiji

 

 Perga u medu

 

Mrtve pčele kao lek (samo na tu temu u Rusiji postoji godišnji naučni skup sa velikim brojem prezentacija naučnih radova)

 

Milivoje Milošević i Genadij Taranov (sleva na desno)

 

Ispred ulaza u Carski pčelinjak

 

Medena kuća na Carskom pčelinjaku u Izmajlovu u Moskvi

 

Zoran Nikolić, ambasador srpskog pčelarstva u Rusiji

 

Na otvaranju manifestacije "Medeni spas" u Moskvi

 

Vrcanje meda pred posetiocima "Medenog spasa"

 

Najbolji marketing – deca Moskve

 

Sa zamenikom predsednika Komiteta za poljoprivredu ruske Dume (ruska Narodna skupština) u Jaroslavu, gospodinom Borcovim Nikolajem Ivanovičem

 

NOVOSIBIRSK

Dom naučnika sibirskog odeljenja ruske Akademije poljoprivrednih nauka, gde je održan forum u Novosibirsku

 

Učešće na forumu

 

Kristalisani med od kokotca

 

Kristalisani med od heljde

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien