SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NEMA VIŠE ANALIZE MEDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.529

Ministarstvo poljoprivrede donelo je Pravilnik o načinu vršenja veterinarsko-sanitarnog pregleda i kontrole životinja pre klanja i proizvoda životinjskog porekla, koji propisuje da pčelari više nemaju obavezu da se veterinarskim pregledom ustanovi da pčele nemaju varou, kako bi med mogli da puste u promet, kao i da med više ne mora da se laboratorijski analizira pre stavljanja u promet.

Izbacivanje varoe je deo obećanja datog SPOS-u da će se uzeti u obzir naše primedbe po tom pitanju. Na žalost, nozemoza i dalje pravi problem, i to veliki, te ostaje da se dalje borimo i za njeno sklanjanje iz obaveznog pregleda, što je obećano da će se uzeti u obzir od strane Uprave za veterinu po pitanju novog Programa mera za 2011. godinu. Jer, cela stručna i naučna javnost zna da je nozemoza prisutna u skoro svakoj košnici, u većoj ili manjoj meri, a da za ovu bolest leka nema, sem apitehničkih mera, koje daju samo delimične rezultate. Uz to, spore nozemoze ne mogu naškoditi konzumentima meda, što je opšte poznato. Sa druge strane, pčelarenje sa nozemozom je višegodišnja realnost u celom svetu, a najveći deo Evrope je tu realnost davno prihvatio i izbacio nozemozu iz redovnog pregleda.

Sa druge strane, ovaj Pravilnik donosi još jednu veliku novost koju smo odavno najavljivali. To je da ne postoji obaveza da se med pre stavljanja u promet laboratorijski ispituje. Naime, odgovornost se prenosi na proizvođača, shodno HACCP sistemu, kako smo već pisali, i ovaj Pravilnik pomera stvari u tom smeru. Med se može pustiti u promet samo na osnovu organoleptičkog pregleda. Laboratorijski pregled se radi samo po potrebi.

Detalje možete pročitati u odeljku IX PREGLED MEDA, ovog Pravilnika, koji možete preuzeti OVDE.

U narednom periodu očekujemo dodatna pojašnjenja oko sprovođenja novih propisanih mera, o čemu ćemo vas pravovremeno obavestiti.

Ovaj Pravilnik predstavlja veliki korak napred ka Evropi, i na tome se najsrdačnije zahvaljujemo Ministarstvu poljoprivrede, sa željom da nas u narednom periodu razume i u vezi nozemoze, što bi po ovom pitanju bio poslednji korak usklađivanja sa Evropskom Unijom. U tom poslu, Ministarstvo poljoprivrede od SPOS-a može očekivati punu saradnju i konstruktivni pristup.
 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien