SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

TRENUTNE AKTIVNOSTI U OKVIRU PROJEKTA „REKA MEDA“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.066

U ponedeljak, 16. juna 2014. najavljena je poseta od strane našeg donatora na projektu, Austrijske razvojne agencije, u cilju kontrole aktivnosti, provere stanja i razgovora kojim će se pokriti sve teme vezane za dalje planove „Reke meda“.

 

Jedna od najznačajnijih aktivnosti, za koju je већ potpisan ugovor sa Srpskom fabrikom stakla Paraćin, je svakako izrada kalupa za teglu kao i proizvodnja staklenih tegli, koja se očekuje u julu. Ova tegla će postati svojevrsna nacionalna tegla za med, zahvaljujući kojoj ćemo osnažiti našu borbu protiv falsifikovanog meda. Tegla ima prepoznatljiv izgled, banderolu, serijski broj i SPOS će garantovati da je med u njoj proizveden u skladu sa SPOS-ovim standardom kvaliteta „Dobra pčelarska praksa (BEE G.A.P.)“. Zahvaljujući našim članovima pčelarima, prikupićemo 100 tona meda dobijenog isključivo po standardima Dobre pčelarske prakse i tako obezbediti vrhunski proizvod po svetskom standardu. Postojaće četiri vrste proizvoda, a to su: lipov med, bagremov med, suncokretov med i krem med, i sve četiri vrste će biti pakovane u istim teglama sa istim etiketama, ali sa oznakama vrste upakovanog meda, i jedinstvenom banderolom.

 

Etikete za tegle su dizajnirane od strane renomiranefirme Kreativa Unlimitedkoja je izlazila u susret svim zahtevima za konačan prepoznatljivi izgled.

 

U toku je proces obavljanja aktivnosti oko štampe priručnika Dobre pčelarske prakse koja će biti izrađena u 1.000 komada po projektu, ali će je SPOS odštampati u dovoljnom broju primeraka za sve svoje članove. Ona je namenjena prvenstveno pčelarima koji će poštovati principe ovog priručnika radi učestvovanja u projektu. Nakon što se projekat završi, u martu 2015, ove aktivnosti će biti proširene na celu Srbiju i svi pčelari članovi SPOS-a će moći da svoj med prodaju na domaće i strano tržište u tegli Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Do 1. marta, projekat je ograničen na područje Dunavske regije u Srbiji, po osnovu programa IPA fonda. Ali, pčelari članovi SPOS-a iz cele Srbije mogu da pristupe SPOS-ovom standardu kvaliteta DPP već sada, potpisivanjem odgovarajućeg ugovora, kako bi već ove godine obezbedili med koji će u proleće naredne godine moći da pakuju u SPOS-ovu teglu.

 

10. juna 2014. godine raspisan je tender pod brojem 6526-00/2011/Grant12/17 kojim će biti izvršen izbor odgovarajuće firme za prikupljanje, prevoz, homogenizaciju i pakovanje meda kao i njegov plasman na tržište (100 tona meda). Predmet ovog tendera je jedna od najvažnijih aktivnosti u projektu „Reka meda“.

 

Novi urednik časopisa Pčelar, Milan Matejić, stupanjem na svoje novo radno mesto postao je i novi koordinator za promociju u projektu „Reka meda“ te će ubuduće on biti zadužen za komunikaciju sa donatorom po pitanju vidljivosti projekta u javnosti, kao i za prikupljanje medijskog materijala na ovu temu i redovnaizveštavanja o marketinškim aktivnostima.

 

Dipl. ecc. Irena Jolović

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien