SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

MED JE HRANA I LEKDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.481

Povodom održavanja Druge gradske izložbe pčelara Srbije u Čačku i održane konferencije za medije 27. jula, Milanka Nešić, doajen čačanskog novinarstva objavila je 30. jula, članak sledeća sadržine u  “Čačanskom glasu“, koji, ovim povodom, objavljujemo u celini.

Pod pokroviteljstvom Skupštine grada i u organizaciji Pčelarskog društva “ Matica“ , 5 . i 6 . avgusta , u Čačku će ispred stare Robne kuće, biti održana druga gradska izložba pčelara Srbije . Sudeći po dosdašnjem interesovanju i prijavama na ovoj manifestaciji će učestvovati više od 25  pčelara i preduzeća koji se bave proizvodnjom , preradom i prometom pčelinjih proizvoda , pribora i opreme za pčelarstvo , humanih lekova , lekova za pčele , lekovitog i medonosnog bilja i cveća .
Organizator će , po rečima Nikole Petkovića , predsednika Pčelrskog društva                   “ Matica“ , obezbediti štandove , parkin prostor za vozila i besplatno prenoćište za izlagače iz drugih gradova . Učesnici su obavezni da uplate kotizaciju od 1.500 dinara i izdvoju teglu meda koju će organizator podeliti deci i građanima koji pomažu razvoj pčelarstva na području grada .
Pčelarsko društvo “ Matica “ je osnovano pre šest godina   i jedino je od P . D . u Čačku , po rčima predsednika Petkovića , ono  sve vreme “  posebnu pažnju usmerava na animaciju dece i građana da med koriste ne samo kao hranu , već u mnogim slučajevima i kao lek “ . Ovo najmlađe udruženje u 2010 . godini već organizovalo drugi sajam i prvu izložbu pčelara, na kojima je deci podeljeno 2.000 malih pakovanja meda , budućim pčelarima 10 košnica ,a za članove Društva obezbeđeni rojevi i matice sa subvencijama od strane Republike od 3.000 dinara , odnosno 700 dinara .
-I prošle godine sme deci podarili 2.000 komada malih pakovanja meda ,a građanima koji  na neki način  pomažu razvoj pčelarstva 50 kilograma . Bračnim parovima smo obezbedili tri nove košnice sa rojevima i selekcionisanim  maticama i šest nosača košnica . Nabavili smo i određenu količinu šećera za naše pčelare iz gradskih robnih rezervi po ceni od 44 dinara za kilogram . Zahvaljujuči ovim i drugim aktivnostima iz gradskog budžta za rad društva dobili smo 70.000 dinara-rekao je u utorak na konferenciji za novinare Nikola Petković .
Na izložbi će po prvi put učestvovati i Dragana Petrović iz Atenice , jedini proizvođač matica u čačanskom kraju , koja je za godinu dana , koliko se bavi ovim poslom proizvela 300  matica , učeći “ zanat “ od čuvenog čačanskog pčelara Miluna Mandića .
-Matice gajim na dve lokacije- u Viljuši kod Čačka i rodnom zavičaju , u Sjenici . U jednom turnusu proizvodim oko 100 matica . Usvojila sam postupak presađivanja larvi i posebnu pažnju poklanjam izboru rodonačelnica , odnosno matice koja će biti majka budućih matica . To su elitne matice koje poseduju najviše pozitivnih osobina značajnih u pčelarstvu . Izuzetno vodim računa i o zdravstvenom stanju društva , kvalitetu hrane i načinu ishrane , higjeni … Kvalitet matica pratim kod svojih kupaca , među kojima su i najuspešniji profesionalni pčelari iz Čačka , Arilja , Ivanjice , Sjenice i drugih gradova Srbije .  
 
 
 
                                                                        M . N .

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien