SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OPET ANTIBIOTICI !!!!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.362

U Pčelaru za april 2010. godine na 196. strani objavili smo informaciju o novoj proceduri otkupa meda, vezano za analize na antibiotike. Situacija se ponovo značajno promenila zbog novog momenta, pronalaženja sulfonamida u našem medu, što do sada nije bio slučaj.

Naime, obavestili smo vas da su svi pčelari koji firmi koju je na tenderu izabrao SPOS, predaju manje od 2 tone meda, moraju da plate i cenu analize na antibiotike od 1850 dinara, dok su oni koji predaju veće količine oslobođeni plaćanja. Radilo se o troškovima analize na prisustvo dva antibiotika koji su se do sada retko, ali ipak mogli da nađu u medu koji se spremao za izvoz (streptomicin i oksitetracikin). Međutim, u poslednjoj kontrolnoj analizi rađenoj u Nemačkoj, utvrđeno je i prisustvo sulfonamida po prvi put, što je nateralo otkupljivača da počne da radi analizu na sve antibiotike koje kupac kontroliše kako više ne bi došao u sličnu nezavidnu poziciju, Tako je pomenuta cena za dva antibiotika od 1850 dinara, podignuta na 6250 dinara za sve anitibiotike koje kupac kontroliše. Oni koji predaju više od 2 tone meda, i dalje ne plaćaju ovu analizu, ako im je med bez antibiotika, pa se otkupi.

Na žalost, sve je ovo posledica krajnje neodgovornog ponašanja pojedinih među nama koji i pored svih upozorenja, ne mogu i dalje da shvate da na tržištu jednostavno više NE MOŽE da prođe med iz košnica gde su korišćeni antibiotici (samo Bog zna zašto su ih koristili, jer oni sigurno ne znaju). Laboratorijska ispitivanja su neverovatno precizna i mogu da otkriju i najmanje tragove antibiotika.

Prema tome, da su svi pčelari poštovali dobru pčelarsku praksu i da nisu koristili antibiotike, ne bi došli u ovu situaciju i ne bi imali ovaj dodatni, ali nužni namet.

Najveća naša tragedija ogleda se u reakciji pojedinih pčelara kada im se saopšti da u medu imaju antibiotike. Reakcija je u njihovom uglavnom pomirljivom tonu, iz koga se jasno vidi da koriste antibiotike, te da se nisu iznenadili što su antibiotici nađeni, već su, eto, probali, pa ako prođe – prođe. Takve pčelare molimo da shvate da više jednostavno takav med NE MOŽE da prođe, i da moraju da se okanu ne samo takvih razmišljanja, već i da se okanu naopake prakse upotrebe antibiotika u pčelarstvu, što nema ama baš nijednu nauci poznatu svrhu!

Onima koji i dalje ne shvataju da upotreba antibiotika u pčelarstvu nema NIKAKVU svrhu, upućujemo da pročitaju OVAJ tekst. Pored nepostojanja svrhe, upotreba antibiotika nanosi velike štete i samim pčelama, o čemu detaljnije mogu da pročitaju u serijalu nedavno objavljenom u časopisu Pčelar, a predstavlja prevod teksta iz American Bee Journal-a, američkog časopisa, u kome se govori o štetnim efektima antibiotika na pčelinje društvo.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien