SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PRVA SRPSKA PČELARSKA KNJIGA PO DRUGI PUT MEĐU SRBIMADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.946

Prva srpska knjiga o pčelarstvu „Pčelar“ – „Novi Pčelar“ znamenitog pčelara i somborskog prote Avrama Maksimovića ponovo je na velikoj čitalačkoj sceni posle ravno 200 godina.

 

Za ovu sjajnu priliku poznata izdavačko-štamparska kuća „BIROGRAF“ iz Apatina objavila je čuvenu knjigu, a za štampu je sa slavenosrpskog na srpski jezik priredio pčelar i koceljevački prota Miloš Antonić. Predgovor potpisuje urednik Blagoje Svrkota, recenzent je ugledni književnik Zoran M. Mandić, a saradnici su somborski pčelar Boško Crnogorac, profesorka Slobodanka Suvajdžić i grafičar Miša Nemet.

 

Jedna od najboljih knjiga onog doba iz oblasti pčelarstva, a dugo vremena nezasluženo skrajnuta, pojavila se prvi put posle dvesta godina u specijalnom fototipskom i bibliofilskom izdanju. Štampana je uporedo na slavenosrpskom i srpskom jeziku u sto jednom numerisanom primerku. Knjiga ima 510 strana i format na kojem je objavljena u Budimu daleke 1810. godine. U poglavlju PRENUMERANTI, kao što je to urađeno i u originalu, objavljena su imena svih pretplatnika.

 

Priređivač, urednik i izdavač su veoma zahvalni svim pretplatnicima ove naše najstarije pčelarske knjige, koji su doprineli njenom ponovnom pojavljivanju nakon 200 godina – na slavenosrpskom i srpskom jeziku. Da ne bi njih ne bismo stigli dovde.

 

Svoj blagoslov za štampanje ove vredne knjige dao je uvaženi Episkop šabački Gospodin Lavrentije.

 

Pošto je osnovni motiv za ovo izdanje bio ljubav prema pčelarstvu, istoriji i književnosti (ovo izdanje nema komercijalni karakter) odlučeno je da se knjiga u celosti u PDF-u postavi na INTERNET, da je tako u skladu sa savremenim dobom, čitate preko interneta (svi Srbi sveta, i svi koji znaju srpski jezik) i da je, ukoliko želite, besplatno preuzmete, odštampate – za svoju biblioteku ili je poklonite dragom vam prijatelju.

 

POVODOM VELIKOG JUBILEJA, 200 GODINA PRVE SRPSKE PČELARSKE KNjIGE,

DAJEMO JE NA POKLON SVIM PČELARIMA I LjUDIMA DOBRE VOLjE.

 

KNjIGU MOŽETE BESPLATNO U PDF-u PREUZETI NA SAJTU www.pcelarm.com, tj. OVDE

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien