SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

REGISTRUJTE SVOJ PČELINJAKDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.338

Konačno možete registrovati svoj pčelinjak! Za sada nema obeležavanja košnica, već samo dobijanje broja pčelinjaka, a SPOS se nada da do obeležavanja košnica ipak nikada neće ni doći, te da će pozitivna evropska praksa prevladati, i da će Ministarstvo na kraju ipak odustati od tog takoreći unikatnog poteza u svetu koji nema nikakvu svrhu.

 

Još jednom ih i ovako javno molimo da prihvate evropsku praksu kojom se obeležavaju samo pčelinjaci. Prilikom nedavnog boravka u Beogradu predsednika Austrijskog pčelarskog saveza na Drugom državnom pčelarskom sajmu, mogli smo da čujemo da se i kod njih obeležavaju samo pčelinjaci, pobadanjem stuba sa natpisom kraj pčelinjaka, dok se pčelinjaci u kućnom dvorištu ni ne obeležavaju, jer se zna njihova lokacija prema adresi vlasnika.

Način registracije pčelinjaka u Centralnoj bazi podataka Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije regulisan je tako da svaki pčelar treba da ode do svoje lokalne ovlašćene veterinarske stanice i da pruži podatke o svom pčelinjaku. Tamo će dobiti evidencioni list u koji se upisuje dodeljeni jedinstveni identifikacioni broj gazdinstva iz Centralne baze. Ukoliko je gazdinstvu već dodeljen identifikacioni broj gazdinstva prilikom registracije drugih životinja, pčelinjak dobija isti broj, a u Centralnoj bazi podataka se pored postojeće uloge (držalac goveda, držalac živine…), dodaje i uloga "držalac pčela".

Procedura registracije pčelinjaka u bazi podataka identična je proceduri registracije bilo kog drugog tipa gazdinstva na kome se drže i čuvaju životinje, s tim što je obavezno čekiranje polja "držalac pčela". Ukoliko je pčelinjak smešten na mestu koje nema svoju adresu, upisuje se broj katastarske parcele.

Zahvaljuje se Upravi za veterinu i direktoru gospodinu Zoranu Mićoviću na objavljivanju ovakvog jednostavnog uputstva za registraciju pčelinjaka.

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien