SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PROGRAM MERA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE PČELADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.025

Ove godine, delimično je izmenjen program mera zdravstvene zaštite pčela, pa vas obaveštavamo o obavezama pčelara.

Praktično je izbačen pregled na američku trulež, a ostao je pregled na varou i nozemozu. Kao što je poznato, SPOS je tražio da bude upravo obrnuto, a na osnovu pozitivne evropske prakse i stavova struke i nauke. Procedura našeg zahteva koji je podnošen više puta od aprila 2008. godine do danas još nije završena, te se očekuje sastanak sa nadležnima tokom ove ili naredne nedelje, kako je obećao gospodin Budimir Plavšić iz Uprave za veterinu, kao i direktor Uprave gospodin Zoran Mićović u više navrata, a poslednji put juče u razgovoru sa zamenikom predsednika SPOS-a Milutinom Petrovićem u Arilju.

Što se tiče trenutnog, važećeg programa mera, stvari stoje ovako. Na američku trulež se pregledava komad saća sa leglom samo sa pčelinjaka na kojima je prošle godine utvrđena američka kuga pčelinjeg legla, zatim sa pčelinjaka u okolini 3 km od takvih pčelinjaka, kao i na pčelinjacima na kojima se odgajaju selekcionisane matice. Što se tiče nozemoze, pregledavaju se uginule pčele sa podnjače prikupljene u proleće, sa 10% košnica, a na pčelinjacima gde se odgajaju selekcionisane matice, pregledava se svaka košnica. Što se tiče varoe pregledava se 10% pčelinjih zajednica. Materijal sa podnjače pregledava se i na prisustvo tropileloze i etinioze, kao preventivna mera suzbijanja unošenja ovih parazita pčela na tlo Srbije.

Materijal (pčele i otpatke sa podnjače) dostavlja nadležnom veterinarskom institutu nadležna veterinarska služba pod nadzorom nadležnog veterinarskog inspektora.

Kako stvari za sada stoje, ovakav kompletan pregled standardnih pčelinjaka, košta po uzorku od 300 do 350 dinara u globalu, zavisno od instituta do instituta.

Kompletan sadržaj programa mera zdravstvene zaštite pčela možete pogledati OVDE, u poglavlju 11.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien