SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

BUDIMO SOLIDARNI!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.625

Danas je IO SPOS-a razmatrao tešku situaciju nastalu nakon katastrofalnih poplava u Srbiji, koje su po prvim nezvaničnim i nepotpunim informacijama, uništile najmanje 6233 pčelinja društva, a sve pčelare Srbije praktično ostavile bez bagremovog meda, jer je nevreme pogodilo čitavu Srbiju usred cvetanja bagrema, glavne paše srpskih pčelara.

Naravno, najugroženiji su oni koji su ostali praktično bez igde ičega, često i bez celih pčelinjaka, koje je bujica bukvalno odnela u nepoznatom pravcu. Potresna priča iz Obrenovca kazuje da su pčelari solidarno preselili jedan pčelinjak na „bezbedno“ mesto, pri tom gazeći vodu preko pojasa, i uspeli su u tome. Ali, nedugo zatim, na to „bezbedno“ mesto pristigla je voda u visini od cela 3 metra, i odnela je sve košnice u nepoznatom pravcu. Jednostavno niko nije mogao da poveruje da je moguće da na takvom mestu dođe tolika voda.

SPOS je ovih dana, u dogovoru sa Ministarstvom poljoprivrede, zatražio od pčelara putem SMS poruke, da se preliminarno izjasne o gubicima, i konačna preliminarna cifra je 6233 uništena pčelinja društva, ukupne vrednosti (usred bagremove paše) od preko 1.200.000 evra. Kolike su štete od gubitaka opreme i repromaterijala, tek će se videti.

IO SPOS-a je zaključio da se mora sačiniti lista oštećenih članova SPOS-a, i to što pre, na sledeći način.

Svaki oštećeni pčelar, mora se najpre prijaviti opštinskoj komisiji za procenu štete, i fotokopiju dokumenta dobijenog od komisije dostaviti SPOS-u u štampanom (SPOS, 11070 Novi Beograd, ul. Agostina Neta 30 A) ili elektronskom obliku ([email protected]), najkasnije do 20. juna 2014. godine. Uz taj dokument, dostaviti i ID broj pčelinjaka, kao i ID broj privremenog stajališta, ako je pčelinjak bio preseljen na lokaciju paše, a sve to radi preciznog lociranja pčelinjaka. Nakon toga, imaćemo precizne informacije o oštećenima i moći ćemo da odredimo način kako im pomoći.

SPOS poziva sve pčelare članove SPOS-a da iskažu solidarnost na dva načina.

Najpre, SPOS će već početkom predstojeće nedelje otvoriti namenski žiro račun za pomoć ugroženim pčelarima članovima SPOS-a, i preporuka IO SPOS-a je da svaki pčelar solidarno uplati pomoć za kolege pčelare članove SPOS-a u vrednosti od najmanje jednog kilograma meda, po mogućnosti i mnogo više. Ako bi svako od nas uplatio bar preporučeni minimum, sakupila bi se značajna suma, od preko 5 miliona dinara, koja naravno nije ni blizu dovoljna, ali uz pomoć koja se očekuje od države, svakako nije zanemarljiva. Nakon prikupljanja podataka o oštećenim kolegama, kao i prikupljanja novca do 20. juna, IO SPOS-a doneće odgovarajuću odluku o pravičnoj raspodeli pomoći. Čim bude završena procedura otvaranja namenskog računa, obavestićemo vas o tome. Zato će i časopis Pčelar za jun da kasni, kako bismo objavili sve relevantne informacije po ovom pitanju.

Pored toga, pozivamo sve zainteresovane pčelare za druge vidove pomoći, da do navedenog roka, na gore navedene načine prijave SPOS-u kakvu vrstu pomoći mogu uputiti ugroženim kolegama, od kojih mnogi više nemaju nijednu jedinu košnicu pčela (rojevi, pčelinja društva, košnice, satne osnove, pomoć na pčelinjaku kroz dobrovoljni rad, prevozna sredstva za prevoz pčela, uslužni prevoz pčela…). Nakon objedinjavanja podataka, IO SPOS-a će napraviti plan raspodele, i naći načina da se sva ponuđena pomoć u najvećoj meri iskoristi, jer neće biti ni lako ni jeftino, da se takve ponude objedine i oprema i pčelinja društva ili rojevi odvezu do ugroženih pčelara.

Takođe, apelujemo na proizvođače pčelarske opreme, pribora i repromaterijala, da se, shodno svojim mogućnostima, prijave SPOS-u sa svojim eventualnim donacijama u opremi, priboru i repromaterijalu koje mogu uputiti ugroženim pčelarima, kao i novčanim donacijama koje mogu uplatiti na gore navedeni način.

Naravno, svako od nas može i treba da pomogne i kao građanin Srbije, svim nastradalima u poplavama, shodno svojim mogućnostima, na dva načina koje je država propisala. Prvi je slanje prazne SMS poruke na broj 1003, čime donira 100 dinara po poruci. Drugi je direktna uplatanovcananamenskidinarskipredračunVladeSrbije. Brojpredračunaje 840-3546721-89, svrhauplate: Zaotklanjanjevanrednihokolnostipoplave.

Takođe, IO SPOS-a je ovo proleće proglasio elementarnom nepogodom u srpskom pčelarstvu. Jer, loše vreme je donelo poplave značajnom delu Srbije, ali je loše vreme zahvatilo celu Srbiju, i to usred bagremove paše, tako da je prinos sa bagremove paše ne samo u potpunosti izostao, nego pčele na mnogim lokacijama nisu imale dovoljno unosa ni za preživljavanje, pa su zabeležena čak i uginuća pčela od gladi usred bagremove paše. S obzirom da članovi SPOS-a imaju oko 440.000 pčelinjih zajednica, to je gubitak prinosa bagremovog meda od najmanje 20 miliona evra, što je nenadoknadiva šteta, koja kad se doda na 1,2 miliona evra štete od poplava, ukupno iznosi NAJMANjE 21,2 miliona evra!

IO SPOS-a razmatrao je i predloge nekih pčelara, iako nisu došli posredstvom društava i udruženja članova SPOS-a, već od pojedinaca, da se odreknemo subvencija u korist poplavljenih. Kao prvo, ocenjeno je da je to pravno nemoguće, jer SPOS ne zastupa sve pčelare Srbije, niti ima moć da donosi odluke po tom pitanju čak ni u ime svih članova SPOS-a, jer bi svako morao da se direktno pita i izjasni. Kao drugo, pošto je nevreme prouzrokovalo elementarnu nepogodu u celom pčelarstvu Srbije, ocenjeno je da su subvencije upravo jedan od načina da se pomogne pčelarima da se delimično izbore sa gladovanjem pčela. Doneta je odluka da se SPOS obrati Ministarstvu poljoprivrede sa zahtevom da se ove godine ubrza isplata subvencija pčelarima, zbog aktuelne situacije, a na svačijoj je savesti i slobodnoj volji da, ako je u mogućnosti, ta sredstva preusmeri ugroženima od poplava, što svakako jeste poželjno i potrebno, jer će njima biti neophodna pomoć više narednih godina, jer su štete ogromne. Doneta je i odluka da se od Ministarstva zatraži podjednak status pčelarstva sa drugim granama poljoprivrede, prilikom deljenja državne pomoći ugroženim poljoprivrednicima.

IO SPOS-a

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien