SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

INTERVJU RADIO ČAČKUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.544

Danas je Nikola Petković, predsednik Pčelarskog društva “Matica“ iz Čačka, povodom održavanja konferencije za medije, Radio Čačku dao intervju koji će biti emitovan u svim informativnim emisijama.

Odgovrajući na pitanja on je istakao da je ova godina , po prinosu meda bila jedna od lošijih . Posebno se to odnosi na bagremov med , jer je isti veoma kratko medio . Kada se tiče livadskog i suncokretovog meda njega će imati više , prema dobijenim informacijama sa terena . Upoznao je slušaoce sa oficijelnim programom Druge gradske izložbe pčelara Srbijke u Čačku , koja se održava , 5 . i 6 . avgusta , na gradskom šetalištu . Poseban naglasak je stavio na pogodnosti sa koje očekuju izlagače .Zatim je dao retrospektivu događaja , u zadnje dve godine , koje sprovodi Pčelarsko društvo “ Matica “ . Istakao je da ovo Društvo , u zadnje dve godine , održalo Dva gradska sajma pčelara Srbije i dve izložbe . Na njima je glavna pažnja usmere na deci i građanima . Deci je podeljeno 5 . 500 malih pakovanja meda od 25 g . a građanima Čačka preko 100 kilograma meda , onima koji pomažu razvoj pčelarstva u Čačku , ili su u mogućnosti da to čine . Cilj nam je bio da deci i građanima dokažemo da med i pčelinji proizvodi nisu samo hrana , već i lek , i prevencija za mnoge bolesti .

Građanima Čačka , bračnim parovima , na lutrijski način , podeljene su tri nove košnice sa pčelama i selekcionisanim maticama , na Prvom gradskom sajmu , a na Drugom gradskom sajmu 10 novih košnica . Nismo zaboravili izlagače i članove našeg Društva . Izlagačima obezbeđivali smo besplatna prenoćišta , služili smo ih kafom , čajem i žestokim pićem , prema njihovim potrebama , i na lutrijski način , darivali smo ih sa 10 bežalica . Za naše članove dosta smo učinili . Nabavili smo im šećer , iz Gradskih rezervi po 44 dinara , nagradili smo ih sa 10 bežalica , na lutrijski način , nabavili po dve selekcionisane matice za svakog člana i dali besplatno , najboljima darivali smo tri nosača košnica i najboljem kupili mobilni telefon .

Krunu našeg uspeha svakako čini , ove godine , nabavka rojeva i selekcionisanih matica,koje subvencioniše Republika . Pčelari su plaćali rojeve po 4 . 500 , matice 730 dinara . Republika će isplatiti subvenciju za rojeve 3 . 000 dinara a za matice p700 dinara . Kako smo mi , za svakog pčelara početkom juna, pojedinačno , podneli zahteve za is platu subvencije , očekujemo ubrzo i isplatu istih . Prema obaveštenju od Ministarstva poljoprevrede – Uprave za agrarna plaćanja naši predmeti su obrađeni , pre 10 dana i poslati su inspekciji na reviziju , a subvencije se isplaćuju prema redosledu prispoća zahteva , nadamo se brzoj isplati .                                                                    

Pčelarsko društvo “ Matica “ – Čačak

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien