SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POČELA REALIZACIJA PROJEKTA „KAČERSKI MED“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.580

Potpisivanjem ugovora sa Delegacijom EU u Srbiji, 18. juna 2010. godine, zvanično je počela realizacija projekta Privredne komore Beograda „Kačerski med“, koji se realizuje uz finansijsku podršku EU, u okviru projekta „Jačanje dijaloga između civilnog društva Srbije i EU“.

 

Partneri Privredne komore Beograda su Konfederacija za prehrambenu industriju i industriju pića EU, Asocijacija odgajivača karnike Srbije i Udruženje pčelara „Budućnost“, a saradnik opština Lazarevac. Cilj projekta je da se u ograničenoj regiji Srbije uspostavi tehnologija proizvodnje meda, koja omogućava registrovanje proizvoda sa geografskom oznakom. Projekat predviđa izradu elaborata, kojim će med sa područja nekadašnje kačerske nahije biti prijavljen kod Zavoda za intelektuelnu svojinu, za registrovanje geografske oznake.

Granice geografskog područja na kome će se proizvoditi „Kačerski med“ obuhvataju teritoriju na kojoj postoje udruženja pčerala iz Lazarevca, Lajkovca, Uba, Aranđelovca i Ljiga, a u projekat se mogu uključiti svi pčelari koji drže košnice na označenoj regiji i koji su spremni da u proizvodnji meda poštuju utvrđena pravila i procedure. Svi oni će dobiti priliku da pod imenom „Kačerski med“ proizvode i prodaju med sa geografskom oznakom, čime će biti dat dodatni podsticaj razvoju ove delatnosti, plasmanu na tržište EU, a time i unapređenju privrede regiona. Zainteresovani pčelari pristankom da učestvuju u projektu obavezuju se da će: obavezno prisustvovati stručnim seminarima i radionicama u sklopu projekta; omogućiti uzorkovanje meda sa definisanog geografskog područja; sprovoditi proizvodnju meda na način koji će biti propisan elaboratom; koristiti isključivo dozvoljena sredstva za zdravstvenu zaštitu pčela i pčelinjeg legla; izvršiti obeležavanje mesta na kojima će se vršiti proizvodnja meda, omogućiti obeležavanje košnica i matica i koristiti vosak za satne osnove iz sopstvene proizvodnje. Edukacija pčelara počinje 25. jula 2010. godine u Lazarevcu, kada je i poslednja prilika za pčelare sa geografskog područja na kome će se proizvoditi „Kačerski med“ da se uključe u projekat.

 

 

Za sve informacije možete se obratiti Udruženju poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Beograda na telefon 2642-483 ili Udruženju pčelara „Budućnost“ iz Lazarevca na telefon 064/3267-056.

 

 

 

 

 

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien