SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVI PODACI GOVORE DA MOBILNA TELEFONIJA IPAK JAKO SMETA PČELAMADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.173

Na početku masovnijeg stradanja pčela 2006. godine u SAD-u, mnogo se pričalo o uticaju mobilne telefonije na pčele. Nakon istraživanja, Ministarstvo poljoprivrede SAD-a izdalo je saopštenje da nije dokazana veza između mobilne telefonije i nestajanja pčela. Međutim, situacija se ovih dana izmenila, nakon vesti o istraživanju sprovedenom na tu temu u Pendžabu, na Univerzitetu u gradu Chandigarh-u.

Naime, istraživači iz Indije tvrde da su tokom tri meseca aktivirali mobilne telefone dva puta po 15 minuta svakog dana, koje su prethodno stavili u košnice. Nakon tri meseca je prikupljanje meda znatno smanjeno, polaganje jaja matice prepolovljeno, dok se broj pčela u košnici vidljivo dramatično redukovao.

Andrew Goldsworthy, a biolog sa kraljevskog koledža u Londonu proučavao je biološki uticaj elektromagnetnog polja. I on smatra da je apsolutno moguće da ono nepovoljno utiče na pčele. Razlog je taj što pčele u sebi imaju pigment kriptohrom (cryptochrome) koji koriste za navigaciju. Pčele ga kortiste da bi "osetile" Zemljino magnetno polje, što remeti elektromagnetno zračenje baznih stanica mobilne telefonije. U osnovi, pčele najverovatnije ne umeju da nađu put do svoje košnice.

On je nadležnima (OFCOM) u Velikoj Britaniji već sugerisao da promene frekventni opseg rada mobilnih telefona, što bi trebalo da spreči konfuziju pčela. To bi značilo da nova frekvencija ne bi remetila molekule kriptohroma.

Ali, Udruženje mobilnih operatera Velike Britanije, koje reprezentuje 5 operatera, izdalo je saopštenje za javnost CNN-u, da su naučnici već definisali polja istraživanja gde treba usmeriti pažnju istraživača po pitanju nestajanja pčela, a da tu nije uključeno polje istraživanja izlaganja pčela radio talasima.

Čak i Norman Carreck, naučni direktor International Bee research Association iz Velike Britanije sa Univerziteta u Saseksu, rekao je da još uvek nije jasno da li radio talasi smetaju pčelama, da se ne zna njihova osetljivost na elektromagnetno zračenje, kao i da još niko nije dokazao da pčele koriste magnetno polje Zemlje za svoju navigaciju.

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien