SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

EU ČUDO U KIKINDIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.812

Uvažavajući strateško opredeljenje Republike Srbije o ubrzanom procesu evropskih integracija, želju za razvojem veza i međusobno korisne saradnje, uz rešenost da se unapredi saradnja i na taj način da doprinos društvenom i privrednom razvoju naše zemlje, te sagledavajući neophodnost promovisanja aktivnosti i saradnje koja bi dovela do zajedničke strategije razvoja, saglasne da zajedno rade na jačanju procesa evropeizacije, a na principima međusobnog uvažavanja Udruženje pčelara Kikinda je 3. 7. 2010. godine, u prostorijama Udruženja potpisalo Memorandum o saradnji sa predstavnicima Timiške regije iz Republike Rumunije.

Njihov tačan naziv je:Asocijacija Crescatorilor De Albine Din Timis,Timisoara (naziv je velikim slovima koja ovde ne koristim).Potpisnik Memoranduma je dr.veterine i magistar pčelarstva,a uskoro i doktor pčelarstva,Predsednik pčelarskog Udruženja okruga Timiš,g-din Čobanaš Kornel Kristijan.
Sa njim je bio i potpredsednik okruga,g-din Čublja Dan,koji je i direktor komercijalnog dela SC Apicola SRL,odnosno mreže maloprodajnih objekata koje se nalaze na području okruga Timiš a koje se bave prometom i prodajom pribora i opreme neophodnog za pčelarstvo,kao i prodajom meda i ostalih pčelinjih proizvoda.
Potpisivanje ovoga dokumenta je rezultat i ozvaničenje višemesečne saradnje i druženja koje naša dva Udruženja ostvaruju,više uzajamnih poseta,kako u Srbiji,tako i u Rumuniji.

Ciljevi koje želimo postići su:

-Saradnja u unapređenju pčelarstva,
-Obostrane posete stručnih predavača,
-Razmena iskustava kao i naučnih dostignuća u pčelarstvu,
-Razmena iskustava o zakonskoj regulativi u pčelarstvu u svojim sredinama,u pokušaju unapređenja iste uz sugestije i mišljenja preko nadležnih organa i sredstava informisanja,
-Pronalaženje sfera zajedničkih interesa i kroz projekte unapređivanja saradnje vezane za pčelarstvo,
-Zajedničko učešće u raznim manifestacijama u cilju promocije i edukacije o mogućnostima unapređenja kako saradnje tako i pčelarstva,
-Saradnjom,kroz zajednički rad,želimo promovisati ulazak i prilagođavanje uslovima u EU,
-Zajedničkim radom saradnju želimo unapređivati u što bolje i čvršće odnose između naših udruženja,koja bi prerasla u pobratimstvo.

Ovo potpisivanje je lepo propraćeno od strane svih lokalnih medija,a dopisnici će svoje članke slati i određenim nacionalnim medijima.
Rumunija se nalazi na manje od 10 km od Kikinde, a Mađarska na oko 50 km. udaljenosti.U planu je da, za nekoliko meseci,sličan dokument potpišemo i sa Segedinskom regijom u Republici Mađarskoj.

U subotu 10. 7. 2010.godine, posetili smo Temišvar i naše Prijatelje. Tom prilikom obišli smo pčelinjake na njihovoj pašui lipe u podnožju Karpata, oko 80 km od Temišvara. Naravno, vodili smo i naše novinare da sve to lepo isprate i objave.

Zahvaljujem se svim kolegama pčelarima kao i članovima Izvršnog odbora na nesebičnom zalaganju i pomoći u prethodnom periodu koja je dovela do potpisivanja ovoga dokumenta.

                                                           
Predsednik udruženja pčelara Kikinda
Vladimir Kovačević

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien