SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVE CENE MEDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.205

SPOS je upravo dogovorio nove cene meda za ovu godinu sa nemačkom firmom Buram, koja garantuje da će po tim cenama otkupiti sav med iz Srbije koji bude ponuđen.

Prema tome, sada možemo slobodno da kažemo da smo pregovorima postigli najbolje cene meda u skorijoj istoriji Srbije, te da problem može biti samo taj što u pojedinim krajevima Srbije nema meda.

Naravno, u toku su pregovori, pored pregovora sa nemačkom i poljskom firmom, i sa jednom italijanskom firmom, te se nadamo da će i tu biti nekih novih momenata.

Cena će, naravno, zavisiti i od prinosa meda u drugim zemljama, ali odmah treba reći da tu ne treba očekivati čuda, čak i ako se nakon rezimea paša koje su u toku ili neposredno slede utvrdi da je ponuda meda slabija, jer se u takvim slučajevima med uveze iz dalekih zemalja. U svakom slučaju, bićete obavešteni o svemu na vreme.

Med će izvoziti firma koja je na SPOS-ovom tenderu ponudila najnižu cenu za svoje usluge, Biodvig iz Kragujevca, a i druge firme već prate SPOS-ovu cenu, što se do sada nije događalo, i što je za svaku pohvalu. Bilo je krajnje vreme da se to dogodi, tj. da otkupljivači počnu da nude tržišne cene, što je bio cilj SPOS-a, koji je, evo, posle dve godine aktivnosti na promociji izvoza, konačno zaživeo kao direktna posledica dobre SPOS-ove strategije i dogovora sa kupcima, tj. partnerima iz inostranstva. Ovo su cene po kilogramu koje važe od danas:

Bagremov med će se od danas plaćati 2,315 evra.

Lipov med će se od danas plaćati 2,115 evra.

Cvetni med će se od danas plaćati 1,965 evra.

Suncokretov i med od repice se već plaćaju 1,952 evra.

Bagremov med u saću (na svim vrstama ramova, sa bar 70% poklopljenih ćelija, ramovi mogu biti i žute boje, ne moraju samo beli, mogu se koristiti bilo koje satne osnove, osim tamnijih, meri se ceo ram sa okvirom, okvir se ne vraća) će se od danas plaćati 3,0 evra.

Za sve vrste meda važe uslovi kao i do sada što se tiče otkupa: posedovanje dokumenta o pregledu meda i pregledu pčela, najmanje 2 tone ponuđenog meda u jednoj opštini da bi otkupljivač došao po med, tj. 1 tona meda u saću u jednoj opštini da bi otkupljivač došao po med, u suprotnom se med vozi do otkupljivača. U medu ni u kom slučaju ne sme biti antibiotika, što se proverava najnovijim preciznim metodama. Svi ostali detalji oko tehničkog dela otkupa dogovaraju se direktno sa firmom Biodvig (OVDE), nakon što vas ona bude kontaktirala.

MEĐUTIM, pre kontakta Biodviga, dužni ste da svoj med prijavite Berzi meda SPOS-a, jer će samo učesnici Berze moći da prodaju svoj med po ovim cenama, sve do onog trenutka kada članovi SPOS-a više ne budu imali meda za prodaju. Postojeći podaci sa Berze biće obrisani uskoro i upisivaće se samo nove prijave. Prijave treba slati poštom ili pozvati telefonom 011-2458-640 i 060-444-01-21 i tražiti sekretara SPOS-a. U julskom Pčelaru biće pozvani svi pčelari da prijave količinu meda koju imaju za prodaju, kako bi mogli da organizujemo što brži i efikasniji izvoz. Rok plaćanja meda je najviše 15 dana od trenutka izlaska šlepera iz Srbije, a u praksi će najverovatnije biti 15 dana od trenutka otkupa meda. Med se isplaćuje u dinarima, ali je garantovana cena u evrima na dan isplate, te to više nije ni problem kakav smo nekad imali.

SPOS apeluje na pčelare da se ove godine maksimalno posvete selidbi pčela i da traže paše, pre svega predstojeću lipovu i suncokretovu pašu, svi se nadamo da će se vreme popraviti.

Budite član SPOS-a!

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien