SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PROMOCIJA U SIVCUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.563

Dok pčele na cvetu voća i repice i ostalog cveća vredno rade svoj posao, pčelari Sivca imali su posebnu privilegiju i čast da se uključe u obeležavanje 200 godišnjice izdavanja najstarije pčelarske knjige. Ovih dana objavljena je knjiga „Pčelar“ – „Novi pčelar“, povodom prvog izdanja poznatog srpskog pčelara, prosvetitelja i Somborskog prote Avrama Maksimovića.

Prva promocija ove knjige održana je u Biblioteci Doma kulture u Sivcu, 3. maja 2010. godine sa početkom u 11 časova.

Na ovaj način pčelari Sivca želeli su  da učestvuju i daju svoj doprinos proslavi ovog jubileja jer je mladi Avram Maksimović službovao kao učitelj i đakon u Sivcu.

Knjigu je preveo sa staroslovenskog jezika na savremeni srpski jezik poznati pčelar Miloš Antonić, koceljevački paroh.

Prisutne je pozdravila upravnik Biblioteke g. Radmila Matijašević, a zatim i predsednica Pčelarskog Društva *Sivac*, gospođa Tanja Mrdak.

Uz veliki broj prisutnih svoje besede o doprinosu Avrama Maksimovića i značaju njegove knjige objavljene u Budimu 1810. godine govorili su priređivač knjige gospodin Miloš Antonić, urednik knjige gospodin Blagoje Svrkota, pesnik, novinar i publicista, kao i saradnik na izdanju knjige gospodin Boško Crnogorac, poznati pčelar somborski i bivši predsednik Pčelarskog udruženja „Bačka“ Sombor. Ova knjiga je fototipsko izdanje na slavenosrpskom jeziku uz paralelni prevod na srpski jezik. Pripreme za izdavanje ove knjige počele su pre više od deset godina. Bilo je potrebno mnogo truda oko ručnog prepisa knjige, prevoda,a zatim prekucavanja na mašini i na kraju na računaru.

Knjiga se objavljuje na veliku godišnjicu i štampana je u tiražu od 101 primerka. Imena svih koji su pomogli izdavanje prve i druge knjige, prenumeranti, nalaze se u knjizi. Knjiga je ustupljena svim čitaocima  koji znaju srpski jezik i putem Interneta na adresiwww.pcelarm.com mogu je koristiti, besplatno odštampati i imati u svojoj biblioteci.

Nakon kratke diskusije prisutnih o velikoj knjizi, gospodin Miloš Antonić je u polučasovnom izlaganju predstavio pčelarstvo pčelara svešteničkog udruženja i pčelarstva u srpskoj pravoslavnoj crkvi – istorijat, razvoj i značaj pčelarstva. I ovo izlaganje je sa velikom pažnjom propraćeno od prisutnih.

Svi prisutni  su posetili veliku pravoslavnu crkvu u Sivcu posvećenu prenosu celebnih moštiju Svetog oca Nikolaja. O istorijatu Sivca i crkve govorio je Zoran Peruničić iz Sivca. Utisak je da su svi prisutni bili veoma zadovoljni ovom posetom hramu gde su od strane gostiju napravljeni mnogobrojni snimci i kolektivno fotografisanje u i pred crkvom.

Druženje je nastavljeno u restoranu Lovačkog društva u Sivcu u opuštenoj  atmosferi.

Pčelarsko    društvo  u Sivcu je veoma zahvalno što su došli mnogi pčelari iz drugih mesta; Subotice, Aranđelovca, Kule, Karavukova, Palića i Sombora. Među njima bio je i jedan od najstarijih pčelara iz Sombora, čika Đura, Đorđe Janjatović, osnivač Pčelarske zadruge u Somboru pre 45. godina, i sada u 96. godini života aktivan u Udruženju, počasni predsednik i Domaćin u klubu P.D. BačkaSombor.

Veliku pomoć u organizaciji promocije pružili su: Mesna zajednica u Sivcu, Biblioteka Sivac, JKP „Radnik“ Sivac i Fond za razvoj opštine Kula na čemu im Društvo neizmerno zahvaljuje. Sa žaljenjem, i ako pozvani, izostalo je prisustvo sredstava lokalnog informisanja.

Bio je ovo veliki događaj za pčelare i naše mesto.

Promovisana knjiga, znamenita sa istorijskom i kulturnom vrednošću, mada pisana pre 200 godina, i danas umnogome nije izgubila od značaja i biće vrlo interesantna za pčelare i one koji vole knjige iz najstarijih vremena.

 

Tatjana Mrdak

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien