SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

UPUTSTVO O SPROVOĐENJU PROGRAMA MERA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE PČELADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.194

Shodno zaključcima sa sastanka u Upravi za veterinu, koji je održan 26. februara 2014. godine (detalji OVDE), a po odobrenju direktora Uprave za veterinu dr Dejana Bugarskog, dr Zoran Marinković, rukovodilac Grupe za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja Uprave za veterinu, poslao je danas veterinarskim inspektorima i veterinarskim stanicama Uputstvo o sprovođenju Programa mera zdravstvene zaštite pčela, kojim je i zvanično zaokružena priča o sistemu zdravstvene zaštite pčela u Srbiji, i otklonjene brojne nedoumice veterinara na terenu.

Takođe, poslat je i poseban dopis, kojim se inspektorima i veterinarima u veterinarskim stanicama daje jasno tumačenje Programa mera, da se potvrde o brojnom stanju na pčelinjaku koje se izdaju u proleće i jesen (redovna prijava stanja u aprilu i oktobru), refundiraju iz budžeta u okviru unosa stanja u Bazu (plaća se unos), dok se ostale potvrde tokom godine iz raznih drugih razloga naplaćuju po dogovoru sa Veterinarskom komorom Srbije. Prema tome, ovim je još jednom potvrđeno ono što piše i u Programu mera, a oko čega je bilo nerazumevanja na terenu od strane nekih veterinarskih stanica i inspektora, da je izdavanje potvrda o prijavi stanja u aprilu i oktobru, besplatno za vlasnika pčela.

Uputstvo o sprovođenju Programa mera zdravstvene zaštite pčela koje je poslato veterinarskim inspektorima i veterinarima, u potpunosti je usaglašeno sa SPOS-om još na sastanku u februaru, i preciznije definiše sistem zdravstvene zaštite pčela u Srbiji. Što se SPOS-a tiče, time je kompletna priča o zdravstvenoj zaštiti pčela zaokružena, i po tom pitanju više nemamo primedbi. Nadamo se da ni država u narednom periodu više neće nepotrebno uvoditi bilo kakve novine po tom pitanju, posebno bez usaglašavanja sa SPOS-om, te da smo na ovu priču za sva vremena stavili tačku, pošto je sistem sada potpuno usaglašen sa dominantnim modelom u EU.

Zahvaljujemo se Upravi za veterinu na realizaciji usaglašenog modela iz februara 2014. godine.

Evo i kompletnog teksta Uputstva o sprovođenju Programa mera zdravstvene zaštite pčela, ali ga mogu videti samo članovi SPOS-a ulogovani na sajt SPOS-a, ostalima je taj dokument nedostupan:

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI DEO VESTI NAMENJEN SAMO ČLANOVIMA SPOS-a, SA DETALJNIJIM INFORMACIJAMA

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien