SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

IO SPOS-a DONEO ODLUKU POVODOM PREDLOGA DA SE UKINU SUBVENCIJE PO KOŠNICIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 83.760

Na današnjoj hitnoj telefonskoj sednici IO SPOS-a, povodom javnog predloga klastera „Panonska pčela“ da se ukinu subvencije po košnici i zamene više nego sumnjivim alternativama (OVDE i OVDE), IO SPOS-a doneo je odgovarajuću odluku.

 

 

ODLUKA IO SPOS-a: Pošto je rukovodilac klastera „Panonska pčela“ samostalno doneo odluku da izađe javno sa predlogom da se subvencije po košnici ukinu, i zamene više nego sumnjivim alternativama, pritom ne pitavši nikoga, pa ni najvećeg člana klastera, tj. Savez pčelarskih organizacija Srbije koji je jedina referentna pčelarska organizacija na teritoriji Srbije, Izvršni odbor SPOS-a izražava svoje duboko protivljenje ovoj odluci gospodina Hadži Zorana Jovanovića, proglašava je apsolutno štetnom za srpsko pčelarstvo i poziva sve pčelare Srbije, kao i društva i udruženja koja su se, kao i SPOS, sa najboljim namerama učlanila u klaster, da se odmah povuku iz članstva u klasteru, jer je sada više nego jasno da se klaster otuđio od pčelara svojih članova, i da najverovatnije zastupa interese drugih interesnih grupa, a ne pčelara članova. Takođe, na pitanje SPOS-a koji organ klastera je doneo odluku o formiranju predloga za ukidanje subvencija po košnici, rukovodilac klastera gospodin Hadži Zoran Jovanović je u pisanom obliku odgovorio da isključivo on lično donosi sve odluke koje se tiču politike klastera. Takvo ponašanje rukovodioca klastera više je nego skandalozno. SPOS ovom odlukom izlazi iz klastera, o čemu će u pisanom obliku obavestiti klaster već u ponedeljak, a poziva i sve pčelare, društva i udruženja pčelara, koji su članovi klastera, da učine isto što pre, i time istrgnu klasteru iz ruku bilo kakav legitimitet za predlaganje sličnih inicijativa. U suprotnom, možemo se suočiti sa teškim i dugoročnim posledicama. Takođe, IO SPOS-a je frapiran ovakvom idejom, i ne može da shvati da postoje ljudi kojima je tako nešto moglo uopšte da padne na pamet, a kamoli da to izgovore ili napišu. Pošto gospodin Hadži Zoran Jovanović tvrdi da ima podršku „značajnih faktora“ za svoju ličnu inicijativu, to ukazuje na posebnu hitnost u ukidanju legitimiteta klasteru, tj. očigledno i samom Hadži Zoranu Jovanoviću, da deluje u ime pčelara Srbije.

Takođe, SPOS poziva državu Srbiju i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, da ne uzima u obzir ovaj predlog klastera, jer klaster nije ovlašćen od svojih članica da predlaže ovakve i slične inicijative, već se radi o ličnoj odluci rukovodioca klastera gospodina Hadži Zorana Jovanovića (što je on lično i priznao), a koja je suprotna stavovima pčelara Srbije, koji više nego dobro znaju koliko im je podsticaj od države u vidu 500 dinara po košnici pomogao da dalje razvijaju pčelarsku proizvodnju“.

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien