SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

UKIDAJU SE SUBVENCIJE PO KOŠNICI?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.271

Danas je na skupu pčelara u Kikindi, predsednik SPOV-a Stojan Anđelković, izjavio da se shodno njegovim informacijama, radi na tome da se ukinu subvencije po košnici.

SPOS izražava zgražavanje nad tom njegovom izjavom, tj. nad apsolutnom neupućenošću predsednika SPOV-a, koja nije od juče. Iritira njegova vrhunska umešnost da zamuti i najjasnije moguće stvari, što mu nije prvi put. Do sada smo ćutali zarad nekakvog „mira u kući“, ali ova izjava prevršila je svaku meru, jer je nedopustivo da se takve neistine plasiraju pčelarskoj javnosti. Apsolutno nas ne interesuje kakve su pobude za iznošenje ovakvih neistina, on valjda zna zašto je to rekao, neka mu služi na čast.

Pošto ovo liči na klasično obmanjivanje javnosti, SPOS mora da reaguje i saopšti punu istinu, koja se lako može proveriti u Ministarstvu poljoprivrede.

Istina je da je Ministarstvo poljoprivrede nedavno uradilo predlog novog Zakona o podsticajima koji je poslat na razmatranje višim instancama (Skupština, Vlada…). Tim zakonom, podsticaji u poljoprivredi se znatno umanjuju, ali podsticaji za pčelarstvo ostaju u neizmenjenom iznosu, jer je pčelarstvo grana poljoprivrede u apsolutnom zamahu razvoja i grana sa neograničenim mogućnostima izvoza, o čemu su SPOS i Ministarstvo odavno postigli punu saglasnost. Da je to tako, potvrđuju i upravo uvedeni dodatni podsticaji za nabavku pčelarske opreme!

Predsednik SPOV-a je danas čak rekao da oni koji su dobili subvencije od pokrajine Vojvodine, nemaju pravo da konkurišu za podsticaje Republike Srbije za pčelarsku opremu. Opet klasično neznanje, ili smišljeno plasiranje neistina – mi ne možemo znati pravi razlog, niti nas zanima, ali znamo da je nedopustivo da se neistinite, ili u najmanju ruku neproverene informacije plasiraju javnosti na tako provokativan način. Jer, to je apsolutna neistina. U Pravilniku lepo piše da se ne dopušta dobijanje subvencija za „predmetnu investiciju“ istovremeno od države i opštine ili pokrajine, što znači da za jednu istu centrifugu ne možete konkurisati i kod pokrajine i kod republike, već kod republike možete ostvariti jednu investiciju, a kod pokrajine ili opštine drugu. Drugim rečima, država samo pokušava da spreči zloupotrebe da se za istu investiciju ostvari podsticaj i od države i od lokalne samouprave ili pokrajine, te da učešća pčelara realno skoro ne bude.

Prvo neobjašnjivo ponašanje SPOV-a doživeli smo (a i danas ne razumemo porive za tako nešto) kada je u jeku borbe SPOS-a protiv obeležavanja pojedinačnih košnica (što su podržavali svi pčelari Srbije, pa i članovi SPOV-a), SPOV poslao dopis Ministarstvu sa zahtevom da se krene sa obeležavanjem košnica! To nas je apsolutno porazilo i dovelo u neprijatnu situaciju pred Ministarstvom, jer je ispalo da pčelari nisu jedinstveni po tom pitanju, a znamo svi da to niti je bila, niti jeste istina.

Takođe, podsećamo da SPOV nikada nije delom podržao bilo koju aktivnost SPOS-a pred Ministarstvom poljoprivrede, od kako mu je predsednik Stojan Anđelković. Poslednji primer i dokaz da je to tako, svakako je sastanak u Upravi za veterinu 7. aprila 2014. godine, kada je sastanku ispred SPOV-a prisustvovao predsednik SPOV-a Stojan Anđelković, ali nije progovorio ni jednu jedinu reč (nije uopšte uzeo učešće u diskusiji, iako je oficijelno pozvan na sastanak i prisustvovao mu je kao predsednik SPOV-a, a ne kao privatno lice), dok su predstavnici SPOS-a ceo posao morali da urade sami, bez njegove makar i oficijelne usmene podrške (predsednik SPOS-a dr med. Rodoljub Živadinović, zamenik predsednika SPOS-a Milutin Petrović, predsednik Komisije SPOS-a za zdravstvenu zaštitu pčela prof. dr Dušan Banjac, i sekretar Komisije Željko Janković).

SPOS je zgrožen ovakvim neodgovornim ponašanjem predsednika SPOV-a, i nada se da će predsednik SPOV-a najpre jednom da shvati da SPOV nije reprezentativna organizacija pčelara Vojvodine na teritoriji Vojvodine, već je to upravo SPOS, jer SPOS na teritoriji Vojvodine ima duplo više članova od SPOV-a, i vrlo dobro zna šta žele njegovi članovi, za to se zalaže pred državom, i nikad mu ne pada na pamet da pčelare deli i zavađa jedne sa drugima, već naprotiv čini sve da svi budu ravnopravni i jedinstveni.

Ovakve i slične neodgovorne izjave, nepotkovane činjenicama, unose u pčelarsku javnost nepotrebnu nervozu, revolt i neprijateljstvo, i ne doprinose napretku pčelarstva Srbije. SPOS čini sve što može, i za sada i uspeva, na planu podrške države pčelarstvu Srbije. Pčelari Vojvodine preko te pomoći imaju i pomoć pokrajine Vojvodine, te ovakve izjave predsednika SPOV-a sve naše napore dezavuišu. Molimo predsednika SPOV-a da se zainteresuje za posao kojim se bavi, da se upozna sa činjenicama, pa da tek onda PRAVU ISTINU I ČINJENICE prenosi pčelarima, a ne puke neistine koje mogu prouzrokovati dalekosežne neželjene posledice. SPOS još jednom apeluje na puno jedinstvo pčelara Srbije, jer samo jedinstveni možemo najpre zadržati ovu podršku koju nam država daje u ovom teškom trenutku i za samu državu, a onda i da se izborimo za nove vrste podrške. Ako budemo radili na svom razjedinjavanju, proći ćemo kao pčelari susedne nam Bugarske, koji imaju preko 10 nacionalnih saveza, i otkupnu cenu meda koja je za trećinu manja nego u Srbiji, iako žive u Evropskoj Uniji!

Žao nam je što smo ovog puta morali da reagujemo, radi očuvanja ugleda SPOS-a pred državnim organima, jer je SPOV deo SPOS-a, i pošto će ova izjava predsednika SPOV-a sigurno stići i do Ministarstva poljoprivrede, postoji realna mogućnost da naši napori na postizanju još boljih rezultata u saradnji sa državom, budu podriveni i dezavusiani, a da ni pčelari SPOV-a niti SPOS-a za to nisu krivi, već neko ko smatra da mu je dozvoljeno da iznosi ovakve neproverene i netačne informacije.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien