SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POMOĆ ZA NAJUGROŽENIJE POLJOPRIVREDNIKEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.425

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković rekla je danas za RTS da će država naći urgentna rešenja kako bi se najugroženijim poljoprivrednicima pomoglo da prevaziđu štetu izazvanu poplavama.

Snežana Bogosavljević Bošković rekla je da su obimne padavine ugrozile poljoprivredne proizvode i da su poljoprivrednici pretrpeli veliku štetu.

"Obimne padavine u prethodnom periodu su u znatnoj meri ugrozile poljoprivredne proizvode, ne dozvoljavaju da se setva završi, a usevi su stradali. Neke površine su već presejavane, a bez sumnje će posle ovog trećeg talasa poplava za mnoge površine biti neophodno da se i treći put zaseju", rekla je ministarka gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kako kaže, država će pomoći, tražiće se urgentna rešenja kako bi se najugroženijima pomoglo da prevaziđu štetu.

"Gledaćemo da repromaterijalom, semenom i đubrivom, pomognemo proizvođačima da prevaziđu štete koje su imali od poplava. Naravno, u ovom trenutku, kada ovakve padavine dobiju karakter elementarne nepogode, najvažnije je da spasimo ljudske živote. A država će nakon stabilizacije situacije učiniti sve što je u njenoj moći da sanira posledice", kaže ministarka.

Bogosavljević Bošković je istakla da će jedan od prioriteta rada njenog ministarstva biti rešavanje problema zapuštenih kanala, uređenje rečnih vodotokova i kanala – za navodnjavanje u sušnim periodima i odvodnjavanje za vreme padavina.

"Mi moramo izvući poruke i videti šta je trebalo da uradimo, što možda nismo uradili a trebalo je, da štete budu manje", rekla je ministarka.

Govoreći o problemu vojvođanskih paora kojima kasni isplata subvencija, ministarka Bogosavljević Bošković kaže da je upoznata sa njihovim primedbama i da se njeni saradnici analiziraju probleme paora.

Ministarka očekuje da će narednih krenuti isplata zakasnelih subvencija i ističe da će se u narednom periodu raditi i na pojednostavljivanju zahteva za dobijanje subvencija, kako bi poljoprivrednici lakše došli do sredstava koja im zakonski pripadaju.

Kada je reč o hrani koja se prodaje na srpskom tržištu, ministarka je istakla da je ta hrana bezbedna i da se stalno kontroliše po ustaljenim procedurama.

Ipak, usaglašavanje naših standarda sa standardima EU takođe je jedan od prioriteta, kako bi se srpski proizvodi mogli naći i na evropskom ali i na američkom tržištu. Kako ističe, šanse za izvoz su velike, naročito za izvoz organske hrane.

Ministarka kaže da su predloženi državni sekretari u Ministarstvu poljoprivrede koji uskoro treba da budu imenovani, čime će će stvoriti uslovi da taj resor radi u punom kapacitetu.

"Neki poslovi ne trpe odlaganje. Mnogo je oblasti u kojima moramo odmah da reagujemo", rekla je ministarka.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien