SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PROFESIONALNI PČELARI BUGARSKE U POSETI SRBIJIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.147

Nacionalni savez profesionalnih pčelara Bugarske, sa sedištem u Sofiji organizovao je posetu svojih pčelara sajmu na Tašmajdanu i pčelarima u Opariću i Negotinu.

Nakon posete u Opariću i sajma na Tašmajdanu, 04.10.2014 godine posetili su pčelinjake Slavka Lukovića u Negotinu.

Povod za posetu, bio je tekst objavljen u časopisu nacionalne asocijacije profesionalnih pčelara, Pčela, februara 2014 godine u kojem je Mladen Kotlarski preneo tekst o tehnologiji pčelarenja tipom košnice pološka koji je objavljen u časopisu Pčelar.

Prilikom posete na pčelinjaku sa 120 Lr košnica a zatim na pčelinjaku sa 105 pološki,i pčelinjaku sa DB košnicama, 50 profesionalnih pčelara iz Bugarske, posebno su bili zainteresovani za tehniku i tehnologiju pčelarenja  tipom košnice POLOŠKA. Ovom prilikom  imali su mogućnost,  da na pčelinjacima vide tri tipa košnica i uvere se, na licu mesta, o stanju pčelinjih  društava u svim tipovima košnica.  Domaćin se potrudio da u dvočasovnom  izlaganju, otvarajući košnice, praktično pokazujući, objasni  svoj način pčelarenja, sa sva tri tipa košnica, odgovarao na mnoga pitanja ,velikog broja prisutnih pčelara, uz posluženje svih prisutnih pićem i ličnom  domaćom rakijom,ostali do samog mraka na pčelinjacima a zatim je organizovan ručak u Negotinu o trošku gostiju, kojom prilikom  su domaćinu, uručeni pokloni, medju kojima i  Diploma za doprinos razvoju pčelarstva i povezivanju pčelara Bugarske i Srbije,  izražena zahvalnost i zadovoljstvo na prijemu i svemu što im je omogućeno da vide i čuju.

Posetu je propratila televizija TRANS,kojom prilikom je snimljen prilog, a domaćin Slavko Luković je dao izjavu, vezanu za povod posete ,trenutnim aktivnostima  na pčelinjacima i toku realizacije projekta Dunavska Kuća Meda, koji  finansira Austrijska razvojna agencija, EU i opština Negotin. Emisija će biti emitovana na TV Trans.

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien