SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SASTANAK SA SAVETNIKOM PREMIJERADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.832

Danas je predsednik SPOS-a imao sastanak sa prof. dr Draganom Glamočićem, savetnikom predsednika Vlade Srbije za poljoprivredu.

U više nego srdačnom i konstruktivnom razgovoru, predsednik SPOS-a izneo je aktuelne probleme srpskog pčelarstva, sa osvrtom na neispunjavanje datih obećanja Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, kao i neadekvatnu kontrolu kvaliteta meda na tržištu. Sa problematikom je upoznat i savetnik premijera gospodin Aleksa Jokić.

Takođe, predsednik SPOS-a izrazio je zahvalnost za sve što država čini za pčelarstvo u protekle dve godine, kako u vreme prethodna dva ministra, tako i u vreme sadašnje ministarke poljoprivrede, jer je tokom tog perioda pčelarstvo uzdignuto od zaboravljene grane poljoprivrede, tako da se danas poštuje od strane nadležnih, koji imaju razumevanja za naše objektivne potrebe radi daljeg napredovanja pčelarstva Srbije. Svi, sem Uprave za veterinu.

Odmah nakon sastanka, predsednik SPOS-a predao je na pisarnici Vlade Srbije, zvaničan dopis SPOS-a premijeru, gospodinu Aleksandru Vučiću, na pisarnici Ministarstva poljoprivrede isti dopis ministarki poljoprivrede gospođi Snežani Bogosavljević Bošković, a na pisarnici Uprave za veterinu, isti dopis direktoru Uprave gospodinu Dejanu Bugarskom.

Evo celog sadržaja dopisa (koji je danas prosleđen i Austrijskoj razvojnoj agenciji na znanje, radi planiranja daljih aktivnosti):

 

Predsedniku Vlade Republike Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću

Savetniku predsednika Vlade Republike Srbije, gospodinu Draganu Glamočiću

Ministarki poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije, gospođi Snežani Bogosavljević Bošković

Direktoru Uprave za veterinu, gospodinu Dejanu Bugarskom

 

 

ZAHTEV ZA HITNU IMPLEMENTACIJU USAGLAŠENOG

 

Poštovani,

 

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) ima izvanrednu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede već dve godine unazad. Razvoj pčelarstva je zbog toga sve bolji, i 9.277 naših članova to vidi i poštuje!

ALI, ovu saradnju direktno ometa Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, koja ne sprovodi već usaglašeno!

Naime, početkom ove godine, usaglasili smo se sa njima da se u Srbiji primene pozitivna evropska iskustva i propisi, nakon čega je objavljeno i saopštenje za javnost, koje je u pisanom obliku 2. marta 2014. godine prihvatio direktor Uprave za veterinu (www.spos.info/novost.php?id=3353). Međutim, do danas skoro ništa od toga nije sprovedeno!

Takođe, na jednom od prolećnih sastanaka usaglasili smo se oko pravila Dobre pčelarske prakse i dogovoreno je da Uprava za veterinu Priručnik o dobroj pčelarskoj praksi (koji je izradila italijanska sertifikaciona kuća Bioagricert), a koji finansiraju Austrijska razvojna agencija i Evropska Unija u zajedničkom projektu sa SPOS-om, prihvati kao zvanični državni Vodič! To se do danas nije dogodilo, iako i austrijska strana insistira da se to obećanje ispoštuje! Usvajanjem ovog vodiča kao zvaničnog državnog dokumenta oko čijeg sadržaja smo se jednoglasno usaglasili sa Upravom za veterinu, a to potvrđuje u svom zvaničnom dopisu SPOS-u od 3. juna 2014. godine direktor Uprave za veterinu lično, rešili bi se brojni problemi nastali zbog nedorečenosti našeg zakonodavstva, i stvorili bi se bitni preduslovi za dalji razvoj našeg pčelarstva i značajno povećanje izvoza meda i sticanje većeg deviznog priliva za državu Srbiju.

UKRATKO, zahtevamo da Uprava za veterinu bez odlaganja sprovede sve što proističe iz naših već usaglašenih rešenja, i što je davno obećala:

1)     1) Da HITNO pošalje veterinarskim inspektorima i veterinarskim stanicama, davno usaglašeni tekst Uputstva za sprovođenje Programa mera zdravstvene zaštite pčela;

2)     2) Da HITNO proglasi za zvanični Vodič Uprave za veterinu, priručnik o Dobroj pčelarskoj praksi, i pošalje ga veterinarskim inspektorima, sa pratećim pismom u kome će navesti da od sada za sve nejasnoće treba da konsultuju Vodič „Dobra pčelarska praksa“ i da sprovode njegove odredbe, pre svega po pitanju registracije prostorija u pčelarskom domaćinstvu (SPOS preuzima na sebe dostavljanje štampane verzije vodiča „Dobra pčelarska praksa“ svim inspektorima, bez naknade);

3)     3) Da u daljem periodu, bez primene bilo kakvih mera suprotnih gore spomenutim usaglašavanjima, radi na unapređenju razvoja pčelarstva u saradnji sa pčelarima Srbije.

 

Srdačan pozdrav,

 

Dr med. Rodoljub Živadinović
Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije
060 444 01 01
apikult@gmail.com

 

__________________________

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien