SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

IMPOZANTNA PČELARSKA MANIFESTACIJADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.704

Povodom jubileja 50 godina rada Društva pčelara „Kladovo“iz Kladova, 13. septembra 2014. godine, održana je takođe jubilarna 10 izložba meda, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme u centru Kladova, na platou ispred Doma omladine, sa početkom u 8 časova, u organizaciji Društva pčelara Kladovo, Turističke organizacije opštine Kladovo, a pod pokroviteljstvom opštine Kladovo.

Kao gosti prisustvovali su predsednici i predstavnici pčelarskih društava iz Kruševca, Kragujevca, Knjaževca, Zaječara, Krivelja, Svilajnca, Velikog Gradišta, Požarevca, Žagubice, Donjeg Milanovca i Negotina.

Desetu jubilarnu izlozbu meda i pcelinjih proizvoda otvorio je predsednik opstine Kladovo, Radovan Arezina ,koji se zahvalio svim ucesnicima izlozbe na kojoj je bilo 28 ucesnika iz Kladova, Knjazeca, Svrljiga, Leskovca, Krusevca  Zagubice, Rače kragujevačke, Lapova i Kragujevca. U ime SPOS i predsednika dr Rodoljuba Živadinovića, prisutne je pozdravio zamenik Predsednika, Milutin Petrović, koji je cestitao jubilej društva i  izlozbe, jer se  na ovakvim izlozbama pcelari zblizavaju razmenjuju saznanja i iskustva a sve u cilju daljeg unapredjenja pčelarstva. Pohvalio je organizatora na ovako velikom broju izlagača i zahvalio se lokalnoj upravi što pomaže ovakve manifestacije. U ime organizatora, govorio je predsednik Drustva pcelara Kladovo, Colevic Ljubomir, pozdravio sve prisutne i zahvalio im se na odzivu.

Istog dana u domu kulture sa pocetkom u 11 casova održan je prvi medjunarodni simpozijum pcelara Srbije, kojom prilikom je  prof. dr. Wim Reybroeck iz Belgije održao predavanje ,na sledece teme:
-Stetnost upotrebe antibiotika u pcelarstvu
-Sprecavanje pojave antibiotika u pcelinjim proizvodima
-Sprecavanje pojave ostataka lekova protiv pojave varoe u pcelinjim proizvodima
Predavanju koje je odrzao profesor dr Wim Reybroeck prisustvovalo je oko 250 pcelara iz 20 pcelarskih drustava i udruzenja Republike Srbije. Pokrovitelj medjunarodnog simpozijuma je  opstina Kladovo a finansirala je  fondacija prof. Velimir Palic iz Kragujevca, koja je obezbedila čak i simultano prevodjenje za sve učesnike a domacin simpozijuma je Drustvo Pcelara Kladovo. Posle odrzanog predavanja profesor je sa jednim brojem prisutnih pčelara obišao pčelinjak Igora Buzganovic gde se zadrzao duze vreme i davao odgovore na postavljena pitanja prisutnih pcelara i davao savete kako primenjivati lekove protiv nozeme i varoe. Sa obilaskom pcelinjaka profesor je u 17 casova otputovao za Beograd, a predsedniku Drustva pcelara Kladovo, Čolović Ljubomiru je poklonio strucnu knjigu sa njegovim potpisom.

Za sve učesnike simpozijuma organizovan je koktel i posluženje pićem i hranom a za sve goste ručak i zajedničko druženje.

Ovom prilikom se zahvaljujemo opštini Kladovo i predsedniku opštine lično i fondaciji dr Velimir PALIĆ i Palić Dosti lično, koji su finansijski pomogli održavanje ove manifestacije.

 

Član IO SPOS-a

Slavko Luković

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien